Anomalie: cazările pe Valea Lotrului, scumpe mai departe de pârtiile Transalpina, decât în apropierea lor

Anomalie: cazările pe Valea Lotrului, scumpe mai departe de pârtiile Transalpina, decât în apropierea lor

Joi, 30 noiembrie, s-a dat startul unui nou sezon de iarnă pe pârtiile Domeniului Schiabil Transalpina din Vâlcea, iar gradul de ocupare la cazare pe întreaga Vale a Lotrului este de aproape 100%.

Brezoi profită de lipsa de disponibilități la cazare în apropierea pârtiilor Transalpina Adevărul

Este vorba despre partea vestică a Țării Loviștei, cuprinsă între Valea Oltului și șoseaua Transalpina . Aici, toate localitățile sunt stațiuni montane: Voineasa care include Vidra și Obârșia Lotrului și care pe vremuri era printre cele mai renumite din țară, dar unde între timp baza turistică intrată pe mâna sindicatelor a rămas în paragină; Malaia - cunoscută drept „tărâmul lacurilor și al cascadelor”, o comună care a cunoscut o dezvoltare explozivă din punct de vedere turistic în ultimii ani și orașul - stațiune Brezoi .

Cum în apropierea pârtiilor resortului Transalpina Voineasa, pentru minivacanța de 1 Decembrie, deja nu mai există nici un loc disponibil la cazare, singurul oraș existent pe Valea Lotrului se pare că profită din plin de situație, deși se află la o distanță de aproximativ 70 kilometri.

Ii pe clăpari și boots la Transalpina Ski în Vâlcea Foto Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa

Ii pe clăpari și boots la Transalpina Ski în Vâlcea Foto Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa

Prețul la apartamentele din Brezoi comparabil cu cel al unei cabane întregi

Aflat la intersecția cu Valea Oltului, Brezoiul este cam singura localitate de pe Valea Lotrului care mai poate oferi cazare în această perioadă. Doar că aici unele dintre oferte, în mod special cele oferite de persoanele fizice, sunt la prețuri cu mult mai mari decât cele practicate de unitățile turistice din zona Voineasa – Vidra – Obârșia Lotrului aflate în apropierea pârtiilor Transalpina.

Rivalizează cu oferte cazare de lux din alte zone, precum stațiunea balneară Călimănești - Căciulata ori municipiul Petroșani - aflat mult mai aproape de Domeniul Schiabil Transalpina, și chiar cu al cabanelor de munte.

Anomalia întâlnită cu prilejul Zilei Naționale a României nu este o premieră în zonă. Orașul, renăscut grație unui fenomen muzical – „Open Air Blues Festival Brezoi” și implicit „Summer Camp Brezoi” –, profită din plin de faima pe care a căpătat-o.

Situația bizară ne-a fost semnalată pentru prima dată chiar de către organizatorii festivalului muzical, în timpul pandemiei, când proprietarii de unități de cazare au ridicat în mod neașteptat prețurile încât au reușit să alunge mulți dintre turiștii interesați în acea perioadă să iasă din case.

Iar situația se repetă și acum, cu prilejul deschiderii sezonului de schi și al sărbătorilor de iarnă. Se profită de faptul că nu mai există alte disponibilități de cazare în zona din apropiere (în Vâlcea).

Ofertele de pe Booking pe Valea Lotrului și în apropiere pentru minivacanța de 1 Decembrie Colaj

Ofertele de pe Booking pe Valea Lotrului și în apropiere pentru minivacanța de 1 Decembrie Colaj

Singurele oferte tentante vin din județele învecinate, care au cabane și pensiuni mult mai apropiate de pârtiile de lângă Lacul Vidra, decât este Brezoiul.

Doar că există un impediment - căile de acces către acestea așezări. DN 67C, tronsonul de Transalpina care duce spre Sebeș - Alba , și implicit spre județul Sibiu, a rămas în acest an, deocamdată, închis circulației, în comparație cu anul trecut, spre exemplu. Iar DN7A, tronsonul care duce spre județul Hunedoara este la mila autorităților când vine vorba despre deszăpezire. Cât despre tronsonul de Transalpina care merge spre Rânca - Gorj acesta este închis în fiecare iarnă.

Tarife mai ieftine în județele vecine

O simplă căutare pe platforma Booking.com scoate la iveală prețuri la apartamentele din Brezoi cuprinse între 179 și 373 de euro/sejurul de trei nopți pentru două persoane, în condițiile în care tarifele sunt în scădere, de la o zi la alta. Miercuri, 29 noiembrie, spre exemplu, limita minimă se apropia de 200 de euro, iar cea maximă depășea 400 de euro.

Prin comparație, la nici 20 de kilometri depărtare de pârtii Transalpina, în municipiul Petroșani, prețurile la apartamente și garsoniere disponibile pleacă pentru un sejur, în perioada minivacanței, de la 93 de euro, cel mai scump însă nu depășește 288 de euro. Iar la cabane și pensiuni maximul se învârte în jurul a 150 de euro. La un hotel de lux de patru stele am găsit sejurul pentru două persoane la puțin peste 200 de euro.

În Obârșia Lotrului, așezarea cea mai apropiată de pârtii, weekendul următor, în aceeași perioadă a săptămânii, am găsit disponibilități pentru un sejur similar variind între 181 și 217 euro, la unități de cazare de trei stele, cu rating peste 9, iar la Voineasa la un hotel tot de trei stele am găsit o ofertă de 123 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat