ANPM: Nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor pentru factorii de mediu din punct de vedere radioactiv

ANPM: Nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor pentru factorii de mediu din punct de vedere radioactiv

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/ atenţionare pentru factorii de mediu din punct de vedere radioactiv, iar valorile nu reprezintă un risc pentru populaţie, precizează vineri Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

"Având în vedere situaţia actuală pe plan internaţional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare pentru factorii de mediu de Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendinţa multianuală de variaţie a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie", arată sursa citată.

Potrivit ANPM, au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivităţii mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie, valorile obţinute fiind cele normale acestei perioade. Nu a fost pusă în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu, subliniază sursa citată.

RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare şi avertizare/ alarmare permanente cu privire la apariţia oricăror creşteri ale radioactivităţii în probele de mediu monitorizate: sistemul naţional de avertizare/ alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer (analize orare, efectuate de către staţii automate de monitorizare), unde datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM (http://www.anpm.ro/debit-doza-gama) şi APM teritoriale; analize de laborator pe diferiţi factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice şi apă de suprafaţă: analize beta globale (analize efectuate zilnic) şi analize gama spectrometrice efectuate săptămânal şi lunar.

RNSRM funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, precum şi cu 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

Datele staţiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiolocical Data Exchange Platform), site-ul comisiei Europene.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, relatează Reuters.

Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU), citat de Ukrinform.

Sistemul automatizat de monitorizare a radiaţiilor din zona de excludere de la Cernobîl a înregistrat anterior o depăşire a nivelurilor acceptabile a radiaţiilor gamma, potrivit Ukrinform. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?