ANRE: Prețul energiei electrice pentru populație ar putea scădea cu 2-3% de la 1 ianuarie

ANRE: Prețul energiei electrice pentru populație ar putea scădea cu 2-3% de la 1 ianuarie

Prețul final al energiei electrice pentru populație ar putea scădea cu 2-3% de la 1 ianuarie, după ce tarifele de distribuție și transport vor fi reduse în medie cu 5-6%, a declarat, marți, șeful Direcției Generale Piață de Energie din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Marian Cernat.

"O reducere a tarifelor de rețea (distribuție și transport — n.r.) va duce și la scăderea prețului final, în funcție de celelalte componente ale prețului final, care sunt: prețul energiei și taxele care se plătesc. Taxele rămân, de regulă, constante, dar prețul energiei este un preț de piață. Pentru clienții care beneficiază de serviciul universal, de care noi suntem responsabili în ceea ce privește prețul, ne așteptăm pentru perioada următoare la o mică reducere a prețurilor, ne așteptăm undeva la 2-3%", a spus Cernat, la o dezbatere pe teme energetice.

El a explicat că se estimează o reducere mică a prețului final deoarece, în perioada de iarnă, prețul pe piața energiei electrice crește.

"În perioada de iarnă, prețul crește față de perioada anterioară, iar la noi iarna este de regulă primul trimestru, deci ianuarie, februarie, martie, adică lunile cu cele mai mici temperaturi", a precizat Cernat.

Potrivit acestuia, tarifele de distribuție și transport au o pondere de circa 30% în prețul final.

"Deci, ne așteptăm la o reducere de cel mult 2-3 procente la prețul final", a adăugat oficialul ANRE.

Cernat a mai spus că autoritatea a luat în calcul inclusiv contribuția pentru cogenerare și certificate verzi când a estimat acest preț final.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

2 Simona Halep a făcut publică lista celor 8 jucătoare care au votat împotriva sa

3 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze

4 Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM: „Am asistat la schimbarea forțată a atribuțiilor Curții Constituționale” / „Un precedent foarte periculos”

5 VIDEO Călin Georgescu chiar a mers la vot... Ironie a sorții, astăzi e Ziua Constituției...