Antony Blinken: SUA nu au un aliat mai bun decât România

Antony Blinken: SUA nu au un aliat mai bun decât România

Secretarul de stat american a declarat în timpul conferinței de presă comună susținută alături de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, că SUA nu are un aliat mai bun decât România.

Secretarul de stat american susține că România are un aliat în SUA FOTO: Twitter Bogdan Aurescu

„SUA nu au aliat mai bun decât România", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Digi24.

Potrivit oficialului american , România are un aliat în SUA. Acesta a amintit de decizia președintelui Biden de a staționa în Românie o echipă de luptă de brigadă și de anunțul de la COP27 privind înființarea unui pachet robust pentru proiectele nucleare energetice

„Angajată în propriul său parcurs lung spre democrație, România are un aliat în SUA. Președintele Biden a anunțat staționarea în România a unei echipe luptă de brigadă, de rotație. Emisarul SUA a anunțat la COP27 înființarea unui pachet robust pentru proiectele nucleare energetice, pentru independența energetică a României, ca un lider spre energia verde. Mi-am amintit conjunctura în care a început Parteneriatul, cu 8 ani înainte, în 1989, unde Clinton a ținut primul discurs, românii s-au confruntat cu tancurile armatei, dictatorul a căzut, democrația a prins rădăcini și lumea a văzut ce înseamnă un popor solidar. Românii au continuat să lupte pentru democrație, uniți”, a declarat Antony Blinken, potrivit Digi24.

De asemenea, acesta a precizat că regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării și strategiei NATO. Blinken a menționat și prezența celor 3.000 de militari americani în România.

"Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, dar nu este un element de sine stătător. Continuăm să lucrăm pe această temă, bilateral, dar şi în contextul Alianţei", a punctat şeful diplomaţiei americane, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, România a jucat și joacă un rol important în ceea ce privește exportul de cereale și alte produse alimentare din Ucraina către restul lumii.

"Vedem rachete din nave de luptă către oraşe ucrainene, forţele ruse care blochează porturile din Ucraina şi au dus la ceea ce este cea mai gravă criză alimentară de ani de zile. Din fericire, datorită eforturilor importante ale ONU şi ale Turciei, am avut coridoarele de securitate din Marea Neagră. Desigur, România a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte exportul de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina către restul lumii. Aşadar, nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil", a subliniat Blinken.

Oficialul american a remarcat și contribuția de 2,5% din PIB a României pentru Apărare, precizând că România este „contribuitor-cheie pentru securitatea din Marea Neagră”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”