APIA: Fermierii români au cerut subvenţii europene pentru mai mult de 9,82 milioane de hectare

APIA: Fermierii români au cerut subvenţii europene pentru mai mult de 9,82 milioane de hectare

Fermierii români au cerut subvenţii europene pentru 9,82 milioane de hectare, în perioada 1 martie - 17 mai 2021, o suprafaţă mai mare cu 9.041 hectare faţă de anul trecut, în timp ce numărul cererilor depuse s-a diminuat cu peste 24.000, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Campania de depunere a cererilor unice de plată, fără penalităţi, s-a încheiat luni, 17 mai, însă fermierii au posibilitatea să mai depună cereri încă 25 de zile, respectiv până la data de 11 iunie 2021 inclusiv, dar cu aplicarea unor penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit APIA, în perioada 1 martie - 17 mai 2021, au fost depuse un număr de 802.956 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9.823.979 hectare. "La o analiză comparativă a datelor, se observă că faţă de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 24.008 cereri, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 9.041 hectare. Avem astfel confirmarea că de la an la an fermierii sunt tot mai conştienţi de importanţa comasării terenurilor pentru a creşte productivitatea şi competitivitatea pe piaţă", precizează APIA într-un comunicat remis AGERPRES.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Prevederile legislaţiei europene şi naţionale relevă faptul că orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii aferente Campaniei 2021, au obligaţia să respecte normele de eco-condiţionalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria