Apple a anunțat eliminarea treptată a parolelor și înlocuirea acestora cu date biometrice

Apple a anunțat eliminarea treptată a parolelor și înlocuirea acestora cu date biometrice

Apple intenționează să renunțe treptat la autentificarea clasică, cu username și parolă, favorizând folosirea datelor biometrice pentru acces.

Conform publicației de știri TechRadar :”Compania anunță o înlocuire planificată a autentificării cu parole care va veni în curând pentru sistemele Safari și iOS, un plan care va face chiar și cei mai buni manageri de parole să pară învechiți tehnic.

Tehnologia passkey Apple utilizează standarde din industrie bine stabilite în cadrul Alianței FIDO, alianță din care Apple face parte, lucrând cu alte companii de tehnologie și furnizori de servicii din întreaga lume pentru a reduce dependența colectivă de parole. Standardele de conectare fără parolă ale FIDO Alliance sunt deja implementate pe miliarde de dispozitive și în toate browserele web moderne.

Acest nou standard fără parolă pune la dispoziție o mare varietate de beneficii pe care parolele pur și simplu nu le pot oferi. Permite o conectare mai simplă iar utilizatorii își pot accesa automat acreditările pe mai multe dispozitive, eliminând nevoia de a reînregistra fiecare cont. Acest lucru asigură o experiență consecventă pentru utilizatori, indiferent de browserul sau sistemul de operare pe care îl folosesc pentru a se conecta. La nivel de uzabilitate, autentificarea prin biometrie sau cod PIN în orice cont este la fel de simplă pentru orice dispozitiv, fiind de fapt aceeași procedură ca și pentru deblocarea dispozitivelor pe care utilizatorii o implementează deja.”

Iată și punctul de vedere al specialistului Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET:”Anunțul Apple de a elimina treptat parolele urmează noua tendință globală pentru îmbunătățirea securității cibernetice și este similar cu declarațiile făcute și de alți giganți ai tehnologiei, cum ar fi Google sau servicii precum PayPal.

Statisticile arată că aproximativ 80% din toate atacurile de succes asupra companiilor, soldate cu breșe de date, se bazează pe parole furate, reutilizate și prea slabe. Cele mai profitabile campanii de spam la nivel global folosesc e-mailurile false iCloud, în care utilizatorii primesc linkuri pentru a „confirma datele” sau pentru „a verifica eventualele riscuri de securitate” și astfel ajung să introducă datele de conectare pe site-uri web false.

La aproape 60 de ani de la introducerea lor în lumea IT, este timpul să punem în aplicare metodele de autentificare contemporane. Cel mai mare avantaj atât pentru utilizatori, cât și pentru administratori este că tehnologia cu date biometrice există deja în piață, implementată sub forma de metodă de deblocare a dispozitivelor smart ale utilizatorului. Totuși, nu ar trebui să fim prea entuziasmați să avem cât mai curând o lume fără parole. Ar putea dura încă un deceniu până când marea majoritate a serviciilor și utilizatorilor se vor adapta și, în unele cazuri, cum ar fi mediile de producție sau sistemele vechi, s-ar putea să nu fie deloc posibilă înlocuirea autentificărilor bazate pe parole cu cea cu date biometrice.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante