Aproape 300.000 de manifestanți pe străzile Barcelonei împotriva violențelor poliției spaniole

Aproape 300.000 de manifestanți pe străzile Barcelonei împotriva violențelor poliției spaniole

Aproape 300.000 de persoane au manifestat marți la Barcelona cu prilejul grevei generale declanșate în semn de protest față de violențele poliției din timpul referendumului pentru independența Cataloniei, desfășurat duminică, 1 octombrie, relatează AFP, citând un anunț al poliției municipale.

Estimarea a luat în calcul diferitele manifestații și marșuri desfășurate la Barcelona, a indicat un purtător de cuvânt.

Mai multe marșuri au paralizat centrul Barcelonei, demonstrații având loc începând din cursul dimineții mai ales în fața sediului Partidului Popular, de guvernământ în Spania, și a prefecturii.

'Străzile vor fi mereu ale noastre', au strigat manifestanții, agitând steaguri separatiste.

'Afară cu forțele de ocupație', au strigat ei în fața prefecturii, în jurul căreia au fost poziționate numeroase autovehicule ale poliției naționale și au mai fost desfășurați polițiști regionali și pompieri locali.

În Piața Universității s-au strâns studenți care s-au disperat apoi spre diferite bulevarde ale capitalei catalane.

'Închis pentru revoluție', se putea citi pe o pancartă în apropierea Pieței.

'Nu vrem o țară ocupată', scandau tineri în catalană, 'Adios Espana', strigau alții.

'Pe 1 octombrie am fost o țară ocupată și ei încă nu au plecat', a declarat pentru AFP Antonia Maria Maura, o învățătoare în vârstă de 56 de ani.

'A venit vremea pentru o rebeliune pașnică și fondarea unei țări libere', a fost opinia Juliei, o adolescentă de 14 ani, născută în Catalonia din părinți andaluzi.

Liderii secesioniști ai Cataloniei au anunțat că la referendumul de duminică au participat 2,02 milioane de alegători din totalul de 5,3 milioane, iar 90% din buletine au consemnat opțiunea în favoarea independenței .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria