Apropiați ai Kremlinului, printre zecile de mii de investitori anonimi în Marea Britanie

Apropiați ai Kremlinului, printre zecile de mii de investitori anonimi în Marea Britanie

Aproape 52.000 de proprietăți din Marea Britanie sunt deținute de investitori anonimi, inclusiv unii "apropiați de Kremlin", se arată într-un studiu publicat marți, relatează AFP.

Cei mai mulți investitori anonimi au cumpărat imobile de lux la Londra FOTO SHUTTERSTOCK

În valoare totală de peste 8,1 miliarde de dolari, acestea - mai ales imobile de lux în Londra - au fost achiziționate „cu fonduri suspecte” prin intermediul unor "companii offshore secrete", se arată într-un raport al Transparency International UK, organizație care militează împotriva corupției.

Mai bine de 20% dintre ele au fost cumpărate cu "fonduri suspecte din Rusia, inclusiv de la persoane supuse sancțiunilor și apropiate de Kremlin", a adăugat organizația.

Raportul vine după ce Marea Britanie a lansat anul trecut o campanie de combatere a banilor murdari din Rusia , proveniți de la companii fantomă, paradisuri fiscale și structuri de proprietate opace.

Aceasta se derulează odată cu sancțiunile economice ample după ce Moscova și-a lansat asaltul asupra Ucrainei vecine în urmă cu aproape un an.

În august, guvernul britanic a lansat un nou "Registru al entităților de peste mări", prin care solicită companiilor străine să declare beneficiarul final al oricărei proprietăți pe care o dețin în Marea Britanie.

Investitori anonimi

Însă militanții spun că registrul rămâne accesibil abuzurilor.

Potrivit raportului Transparency International, peste 18.000 de companii offshore dețin împreună aproape 52.000 de proprietăți în Anglia și Țara Galilor.

Aceste companii "fie au ignorat complet legea, fie au prezentat informații care fac imposibilă identificarea de către public a proprietarilor", continuă raportul.

"Printre acestea se numără firme despre care se spune că ar fi deținute de cleptocrați, oligarhi și persoane care fac obiectul unor sancțiuni".

Marea Britanie, un hub pentru bani murdari

Organizația a adăugat că Marea Britanie a rămas un "hub" pentru banii iliciți - și a îndemnat la mai multe măsuri guvernamentale.

"Transparența cu privire la cine deține cu adevărat proprietăți aici este vitală pentru a aborda problema rolului Marii Britanii ca un centru global pentru banii murdari", a declarat Duncan Hames, directorul de politici al grupului.

"Analiza noastră arată că există mult prea multe companii care ar putea încerca să ocolească regulile, fără să știe că acestea există sau ignorându-le cu totul.

Fără o acțiune din partea parlamentului pentru a elimina lacunele din lege și o aplicare activă a legii... această reformă promițătoare nu își va atinge scopul de a oferi mai puține locuri în care să fie ascunse averile corupte", se arată în raportul citat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...