Arad: Cele 650 monede din argint găsite la Sântana sunt din secolul al XIII-lea

Arad: Cele 650 monede din argint găsite la Sântana sunt din secolul al XIII-lea

Cele 650 de monede din argint descoperite de câţiva tineri pe un câmp de lângă oraşul Sântana, la începutul lunii octombrie 2021, au fost supuse unei evaluări preliminare, experţii stabilind că sunt din secolul al XIII-lea şi fiecare are o valoare de patrimoniu cuprinsă între 10 euro şi 25 de euro.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad au declarat luni, pentru AGERPRES, că monedele au fost evaluate de un expert în numismatică medievală şi modernă din Târgu Mureş, care a stabilit că sunt din ani diferiţi din perioada 1235 - 1270.

Banii din argint se află acum în proprietatea statului român şi au fost daţi în custodie Complexului Muzeal Arad, care are condiţiile potrivite de păstrare.

Conform specialiştilor Compartimentului Patrimoniu Cultural Mobil şi Imaterial al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, monedele urmează să fie clasificate, procedură care implică unele costuri, astfel că se caută soluţii pentru finanţarea acesteia. De asemenea, unele dintre obiecte sunt degradate şi au nevoie să fie restaurate.

Cu privire la tinerii care le-au găsit pe câmp, deocamdată aceştia nu au depus nicio solicitare pentru a primi despăgubiri de la stat pentru că au predat bunurile de patrimoniu. Direcţia Judeţeană pentru Cultură precizează că astfel de despăgubiri pot fi acordate doar dacă obiectele au fost găsite întâmplător, fără echipamente de căutare, cum ar fi detectoarele de metal.

Primarul oraşului Sântana, Daniel Tomuţa, şi-a exprimat dorinţa ca aceste monede să intre în patrimoniul local, pentru a fi expuse într-un viitor muzeu.

"Avem în reabilitare clădirea de patrimoniu numită Casa Urbarială, care va fi transformată în muzeu şi centru cultural. Aici dorim să expunem şi monedele, dacă reuşim să le preluăm în patrimoniul local. Sigur, s-ar îndeplini toate condiţiile legale privind expunerea obiectelor de valoare, care implică măsuri de securitate", a declarat, pentru AGERPRES, primarul Daniel Tomuţa.

Monedele au fost găsite la vest de localitatea Sântana, la o distanţă de doi kilometri de oraş, pe un câmp cu rapiţă.

"Câţiva tineri au venit la Primărie (...) şi ne-au predat monedele. Au spus că le-au găsit pe câmp, erau într-un vas din lut parţial spart şi învelit într-un material textil. Am anunţat imediat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad. (...) Tinerii spun că s-au documentat pe internet şi ar fi vechi de circa o mie de ani", spunea primarul la acea dată.

Câteva zile mai târziu, în acelaşi loc au fost găsite elemente din vase ceramice vechi, iar terenul a fost împrejmuit de autorităţile locale pentru eventualitatea că acolo va fi deschis un sit arheologic, zona fiind aproape de situl Cetatea Sântana. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?