ARCB, despre Cathedral Plaza: Sentința instanței nu presupune emiterea unei autorizații de desființare

ARCB, despre Cathedral Plaza: Sentința instanței nu presupune emiterea unei autorizații de desființare

Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) precizează că executarea sentinței civile a Tribunalului Dâmbovița, prin care primarul general al Capitalei este obligat să emită dispoziția de desființare a Cathedral Plaza, nu presupune emiterea unei autorizații de demolare, ci doar a unei dispoziții a primarului general.

Precizările au fost făcute după ce primarul general, Gabriela Firea, a declarat că demolarea Cathedral Plaza se poate face doar după obținerea unui aviz de la Ministerul Culturii, având în vedere că este vorba despre o zonă protejată.

"Numai pentru emiterea unei autorizații de construire/desființare este necesar avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Nu există nicio normă juridică în vigoare care să impună eliberarea unui aviz din partea MCIN pentru a se emite Dispoziția de desființare. Inexistența unei astfel de proceduri este justificată prin caracterul executoriu și autonom al hotărârii judecătorești, a cărei cenzură nu poate fi făcută de nicio autoritate publică și nici de un sondaj de opinie, întrucât ar reprezenta o ingerință în sfera puterii judecătorești, inadmisibilă într-un stat de drept", a precizat arhiepiscopia, într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, Primăria Municipiului București încearcă să creeze în mod intenționat o confuzie între exprimarea voinței de a pune în aplicare hotărârea judecătorească, prin emiterea dispoziției de desființare a Cathedral Plaza, și modalitatea tehnică prin care această voință se va duce la îndeplinire.

"Pentru emiterea actului administrativ impus de instanță, primarul general are la dispoziție toate mijloacele necesare. Insinuarea sa din data de 12 mai 2017 în sensul că i s-ar cere aducerea la îndeplinire a hotărârii judecătorești prin încălcarea legii nu face decât să sublinieze opoziția nelegitimă față de dispoziția dată de sistemul judiciar din România. Susținând că anterior emiterii dispoziției este necesar să se stabilească modalitățile tehnice și estimarea costurilor, Primăria nu face altceva decât să confirme că se caută mijloace pentru împiedicarea punerii în executare a hotărârii de desființare a clădirii C.P., lăsându-se să se înțeleagă faptul că aceste elemente ar putea bloca executarea obligației stabilite de instanță, ceea ce este inacceptabil", se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia îi cere public Gabrielei Firea să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, este nașa sa de la căsătorie.

"Se pare însă ca actualul primar general s-a înregimentat în grupul de sprijin al investitorului, iar noi îi solicităm public să infirme faptul că Daiana Voicu, managerul dezvoltatorului proiectului Cathedral Plaza, este nașa sa de la căsătorie. Se pare că aflarea acestei legături a și declanșat reacția sa vehementă împotriva purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei", spun reprezentanții ARCB.

Arhiepiscopia a adăugat că, potrivit Justiției, Millennium Building Development nu avea aprobarea notarială, avizele Ministerului Culturii și Ministerului Lucrărilor Publice și nici aprobarea de la autoritatea competentă.

"Ținem să precizăm că solicitările noastre de a se pune în executare o hotărâre judecătorească nu pot fi calificate drept presiuni publice, ci reprezintă o atitudine publică ce ar trebui urmată de toate persoanele vătămate prin actele ilegale ale autorităților publice, astfel încât avem convingerea că dăm un exemplu pozitiv societății actuale care s-a resemnat în fața abuzurilor administrației și a puterii financiare a afaceriștilor", se menționează în comunicat.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au adăugat că așteaptă de cinci ani "cu încredere și respect" o dispoziție a primarului general "prin care să se pună capăt ilegalității".

"Însă am fost tratați cu aroganță și lipsă de respect, fiind ținuți la ușa Primăriei și întâmpinați de un consilier fără nicio competență legală. În plus, arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei romano-catolice de București nu a fost primit niciodată, în nicio audiență, nu i s-a transmis nici măcar un refuz politicos, argumentat, al unei astfel de atitudini ostile", a precizat aceeași sursă.

Totodată, Arhiepiscopia spune că purtătorul său de cuvânt, pr. Francisc Doboș, regretă terminologia folosită în postarea de pe pagina sa de Facebook.

"În spiritul respectului reciproc, solicităm primarului general al Municipiului București să constate conflictul și să ia măsurile de rigoare în ce privește arhitectul șef al Capitalei, dl. Adrian Bold, unul dintre autorii avizelor nelegale care au stat la baza construcției Cathedral Plaza, dar și susținătorul menținerii acestei construcții în contra dispozițiilor hotărârilor judecătorești definitive", a conchis ARCB.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina