ArcelorMittal a denunţat contractul de energie cu Nuclearelectrica

ArcelorMittal a denunţat contractul de energie cu Nuclearelectrica

„Tranzacţiile cu energie prevazute pentru perioada 1 aprilie - 30 septembrie 2014, în baza Contractului denunţat unilateral de ArcelorMittal Galaţi, aveau ca obiect 592.920 MWh, cu o valoare totala de 107,52 milioane lei“, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori.

ArcelorMittal Galaţi a cumpărat în februarie 2013 de la Nuclearelectrica o cantitate de 1,86 TWh printr-o tranzacţie derulată pe piaţa de energie OPCOM, cumpărând energie în valoare de 337,1 milioane de lei (76,8 milioane euro).

Preţul energiei din contract este mai mare decât cel la care se fac acum tranzacţiile pe bursa de specialitate OPCOM. Compania este afectată de creşterea costurilor cu energia şi gazele naturale, din cauza subvenţiilor pentru energia regenerabilă, respectiv a calendarului de liberalizare impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE)

Compania face parte din grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

ArcelorMittal Galaţi este investigată de Comisia Europeană pentru două contracte de achiziţie a energiei încheiate pe OPCOM cu Hidroelectrica în 2009 şi 2010. În iulie 2012, CE a anunţat că a ajuns la concluzia preliminară că acele două acorduri reprezintă ajutor de stat ilegal.

Hidroelectrica a acceptat, în 2009 şi 2010, preţurile propuse de ArcelorMittal Galaţi, pe OPCOM, deşi existau oferte concurente la preţuri similare sau mai ridicate.

Nuclearelectrica şi Hidroelectrica sunt deţinute de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!