Are într-un cont și 537 de lei românești/Cine e Dorin Recean, noul premier desemnat al Republicii Moldova

Are într-un cont și 537 de lei românești/Cine e Dorin Recean, noul premier desemnat al Republicii Moldova

Dorin Recean (48 de ani) a fost desemnat vineri de președinta Maia Sandu drept candidat pentru funcția de premier după demisia forțată a guvernului Natalia Gavriliță. El este considerat un politician cu mână forte, care a reușit să facă o reformă a Ministerului de Interne. Nu e clar la acest moment ce susținere reală are în interiorul partidului de guvernământ PAS, dat fiind că el nu are nici o funcție politică.

Recean este un influent consilier prezidențial pe probleme de securitate. A fost numit de președintele Maia Sandu secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Ca profil politic, el este considerat pro-occidental convins, fiind specializat pe chestiuni de securitate.

Are o carieră politică semnificativă, fiind ministru de Interne în perioada 2012 – 2015, în guvernele Filat și Leancă, ocazie cu care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Anterior a fost și ministru adjunct al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

După alegerile din 2014, Recean s-a retras din politică și a intrat în mediul privat.

Este absolvent al Academiei de Științe Economice din Moldova și are o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport. A și predat ulterior la Academia de Științe Economice.

El este vorbitor de română (limba maternă), rusă, engleză și franceză, potrivit CV-ului oficial .

Potrivit declarației sale de avere , în 2021, înainte de a reveni în politică, Recean a lucrat în mediul privat, în zona de consultanță big data. În 2021, el a obținut venituri de 21.750 de euro de la compania britanică ALACO LIMITED, 9250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (circa 1.300 euro) ca lector de la Universitatea Tehnică a Moldovei și 4.819.984 lei moldovenești (circa 239.706 euro) ca salariu de la Moldova Agroindbank. De asemenea, a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de circa 35.653 euro.

Recean are în conturi, în total, sumele de 107.887 euro, 29.217 dolari, 1.371 lire sterline, 1,1 milioane lei moldovenești (54.705 euro) și 537 de lei românești.



Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă