Arestare în Germania a unui individ suspectat că pregătea un atentat

Arestare în Germania a unui individ suspectat că pregătea un atentat

Poliția germană a anunțat duminică arestarea unui bărbat suspectat că plănuise un atentat și l-a acuzat că are legături cu un presupus islamist radical arestat vineri, în Austria, potrivit AFP.

Bărbatul, în vârstă de 21 de ani, a fost plasat în detenție preventivă, în orașul Neuss, în apropiere de Koln, după ce fusese vizat de un mandat de reținere pentru că 'plănuise o crimă gravă împotriva statului', potrivit unui purtător de cuvânt al poliței landului Rhenania de Nord—Westphalia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne austriac, Karl-Heinz Gundback, a confirmat că această arestare 'avea legătură' cu cea a unui tânăr de 17 ani — și nu de 18, cum indicase anterior — vineri seara, la Viena. 'Ancheta continuă', a declarat el pentru AFP.

Autoritățile germane și cele austriece nu au dorit să facă alte comentarii, dar canale media din cele două țări au relatat că ambii bărbați făcuseră experiențe pentru a fabrica explozibile în apartamentul din Neuss.

Revista germană Focus, citând surse judiciare, a informat la rândul său că unități speciale ale forțelor de poliție (SEK) efectuaseră o descindere în apartamentul suspectului că ar fi proiectat un atentat cu bombă vizând poliția și soldați.

Potrivit Focus, poliția germană a confiscat calculatoare și telefoane mobile care se aflau în apartament, iar soția suspectului a fost și ea reținută pentru scurt timp pentru a fi interogată.

Revista a mai dezvăluit că bărbatul arestat în Austria declarase anchetatorilor că a depus jurământ de credință grupării jihadiste Statul Islamic și a dezvăluit legătura cu complicele său din Germania.

Autoritățile austriece au declarat că suspectul, care va împlini 18 ani în una din zilele următoare, a fost transferat duminică după-amiază de la închisoarea din Josefstadt la Viena.

Potrivit media, bărbatul — denumit Lorenz K. — s-a născut în Austria din părinți de origine albaneză și a crescut în orășelul Neunkirchen din sudul Vienei.

El s-ar fi radicalizat în cursul unui sejur de un an în închisoare între 2014-2015, unde fusese încarcerat pentru comiterea unei agresiuni.

Germania se află în alertă maximă după ce un tunisian solicitant de azil, Anis Amri, își lansase camionul asupra mulțimii care petrecea într-un târg de Crăciun la Berlin, ucigând 12 persoane și rănind alte câteva zeci. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 VIDEO Putin a comandat două avioane pentru „sfârșitul lumii”