Arestare spectaculoasă în Ucraina!/Șeful unei direcții a Ministerului ucrainean al Apărării a delapidat aproape 36 de milioane de euro, fonduri destinate cumpărării de obuze

Arestare spectaculoasă în Ucraina!/Șeful unei direcții a Ministerului ucrainean al Apărării a delapidat aproape 36 de milioane de euro, fonduri destinate cumpărării de obuze

Un înalt oficial al Ministerului ucrainean al Apărării a fost arestat pentru delapidarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziționării de obuze de artilerie, au declarat vineri autoritățile, în timp ce țara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniție, relatează AFP.

Obuze de calibrul 155 mmFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit Parchetului, acest înalt funcționar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este acuzat că ar fi „organizat un sistem de delapidare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice” pentru o sumă de 1,5 miliarde de grivne.

Aceste acțiunit au vizat achiziționarea de obuze de artilerie pentru forțele armate la prețuri umflate, a precizat organismul într-un comunicat de presă.

„Directorul unuia dintre principalele servicii ale Ministerului Apărării a fost plasat în arest”, a mai indicat Parchetul, potrivit căruia perchezițiile efectuate de serviciile de securitate la domiciliul acuzatului au făcut posibilă „descoperirea documentelor care confirmă activitățile ilegale.

„Nou-înființată Agenție de Achiziții pentru Apărare a Ministerului Apărării a semnat ulterior un contract mai avantajos pentru furnizarea acelorași obuze de artilerie cu același producător”, relatează Ukrainska Pravda , citând procuratura

Mai multe scandaluri de corupție - endemicE în Ucraina - au zguduit oficialii ucraineni în ultimele luni, în special în cadrul armatei și al Ministerului Apărării.

Au fost deschise investigații în special cu privire la furnizarea de muniție și veste antiglonț de proastă calitate sau pentru achiziționarea de produse alimentare și uniforme pentru soldați la prețuri umflate, precum și software de securitate cibernetică.

La începutul lunii august, toți oficialii regionali responsabili cu recrutarea militară au fost demiși de președintele Volodimir Zelenski, în încercarea de distruge sistemul de corupție care permite recruților să scape din armată.

Lupta împotriva corupției, un rău endemic în țară, este unul dintre criteriile stabilite de UE pentru examinarea candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare occidentale de zeci de miliarde de euro de la începutul războiului.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat