Argentina îşi transferă în România ambasada de la Kiev şi îşi întăreşte sediul din Polonia

Argentina îşi transferă în România ambasada de la Kiev şi îşi întăreşte sediul din Polonia

Argentina a decis să-şi transfere în România ambasadoarea din Ucraina, Elena Leticia Mikusinski, şi pe consulul Yusuf Saber, singurul personal diplomatic pe care îl menţinea în Ucraina, pentru ca aceştia să-şi continue activităţile de pe teritoriul ţării noastre şi, în acelaşi timp, şi-a întărit sediul din Polonia, din raţiuni de securitate, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, au confirmat joi pentru EFE surse oficiale.

Potrivit surselor din cadrul Ministerului pentru Relaţii Externe şi Culte, cancelarul (ministrul de externe) argentinian Santiago Cafiero a ordonat evacuarea ambasadoarei, a fiicei sale şi a consulului, care s-au deplasat în România, unde există o misiune diplomatică argentiniană, pentru a întări reprezentarea în această ţară.

România, la fel ca şi Polonia, este ţara de destinaţie pentru mii de persoane care fug din calea invaziei ruse declanşate în urmă cu o săptămână, notează EFE.

Sursele citate au precizat că nu se renunţă la activitatea pe care diplomaţii o desfăşurau în favoarea argentinienilor care trăiesc sau sunt în trecere prin Ucraina şi se află în situaţia de a părăsi în grabă această ţară. Ceea ce se doreşte este ca activitatea diplomaţilor să continue din România, iar în Polonia aceste atribuţii vor fi întărite cu ajutorul unei misiuni a Căştilor Albe, un corp de voluntari experţi care acţionează sub auspiciile MAE argentinian.

S-a luat această decizie din cauza riscurilor la care se expun diplomaţii argentinieni pe fondul escaladării conflictului. Clădirea ambasadei era deja închisă din cauza războiului, însă angajaţii săi îşi îndeplinesc atribuţiile şi sunt în contact cu comunitatea argentiniană într-un moment în care majoritatea cetăţenilor acestei ţări care şi-au manifestat intenţia de a pleca din Ucraina au reuşit deja să treacă frontierele acestei ţări în ultimele ore.

Surse din MAE argentinian au adăugat că toate modalităţile de comunicare stabilite - fie prin WhatApp, fie prin e-mail - continuă să funcţioneze fără inconveniente, pentru a menţine legătura cu comunitatea argentiniană din Ucraina.

Potrivit cifrelor prezentate joi de MAE de la Buenos Aires, circa 72 de cetăţeni argentinieni şi 14 rude ucrainene ale acestora au putut ieşi din Ucraina şi să se îndrepte către alte ţări, în special în Polonia (44) şi Ungaria (10), restul intrând în România, Slovacia şi Republica Moldova.

Totodată, purtătorul de cuvânt prezidenţial Gabriela Cerruti a anunţat că executivul argentinian "contemplă posibilitatea" de a oferi refugiaţilor ucraineni care fug de război posibilitatea de a găsi refugiu în Argentina.

"Argentina a fost mereu o ţară deschisă să-i primească pe cei care sunt nevoiţi să se refugieze din motive politice, în acest caz din motive ce ţin de război, aşa că acţionăm şi sub acest aspect", a declarat ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?