Argeș: Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulți angajați de la Lactate Brădet

Argeș: Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulți angajați de la Lactate Brădet

Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulți angajați ai societății Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș către Ministerul Sănătății și Instituția Prefectului Argeș.

Șapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajații Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puțin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic, confirmat în cazul mai multor copii din Argeș.

Rezultatele au fost pozitive și la două dintre cele șapte probe recoltate de la angajații unui furnizor al Lactate Brădet, societatea Agrostar Farmex, într-un caz fiind identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic.

Într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată, pe 29 februarie, bacteria E-coli.

"În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci", declara atunci ministrul Agriculturii, Achim Irimescu .

Proprietarul fabricii Lactate Brădet, din comuna argeșeană Brăduleț, Marius Badea, s-a declarat ulterior convins că au fost luate toate măsurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli .

"Am investit masiv (...) și am încercat să facem o fabrică modernă, la capacitățile și la posibilitățile noastre (...) și toate controalele care au fost la fabrică au dovedit că ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultimă generație (...). Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare în produsul nostru finit. Din păcate au apărut aceste speculații, aceste analize care sunt parțiale, nu putem trage o concluzie definitivă", a declarat Badea pe 1 martie, într-o conferință de presă organizată la Pitești.

El a precizat că materia primă provine de la două ferme moderne de vaci, una din Argeș și una din Dolj, iar întreaga cantitate de lapte este pasteurizată după intrarea în fabrică. În plus, analizele probelor de lapte și analizele medicale ale angajaților au fost întotdeauna conforme, a susținut Badea.

Mai mulți copii din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic au fost tratați în ultimele două luni la Spitalul "Marie Curie". La aceeași unitate medicală din București au murit trei copii care prezentau simptome asemănătoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...