Argeş: Social-democraţii deplâng decesul cercetătorului Şerban Valeca, fost parlamentar, ministru şi lider al organizaţiei judeţene

Argeş: Social-democraţii deplâng decesul cercetătorului Şerban Valeca, fost parlamentar, ministru şi lider al organizaţiei judeţene

Social-democraţii argeşeni deplâng, duminică, decesul cercetătorului Şerban Valeca, fost parlamentar, ministru şi lider al organizaţiei judeţene.

"Am aflat toţi cu profundă surprindere şi tristeţe că Şerban Valeca, fost preşedinte al PSD Argeş, s-a stins din viaţă în această dimineaţă. Ştim că toată viaţa şi-a dedicat-o educaţiei, ştiinţei şi cunoaşterii, indiferent că a activat ca profesor, senator sau ministru. Este o pierdere imensă pentru noi toţi, dar nimic nu se compară cu durerea familiei alături de care suntem în aceste momente extrem de dificile", se arată într-un mesaj postat pe contul de Facebook al PSD Argeş.

Şi actualul preşedinte al PSD Argeş şi al Consiliului Judeţean, Ion Mînzînă, îşi exprimă regretul pentru moartea prematură a fostului lider social-democrat şi transmite condoleanţe familiei.

"Noi am pierdut un coleg de nădejde, un om politic cu mare experienţă, fost preşedinte al PSD Argeş, deputat şi senator, ministru în repetate rânduri. A făcut tot ce a putut, alături de conducerea ICN (Institutul de Cercetări Nucleare - n.r.) Mioveni, pentru a dezvolta activitatea Institutului şi a reprezentat România la Agenţia Nucleară de la Viena. La fel de mult a sprijinit şi Universitatea din Piteşti, al cărei profesor a fost. (...) Din păcate, o boală necruţătoare nu i-a mai dat şansa nici de a vedea proiectul ALFRED al reactorului de Generaţie IV pus în practică, nici de a-şi continua alte proiecte şi cel mai dureros, nici să mai stea alături de familie", a scris Mînzînă, pe Facebook.

Şerban Constantin Valeca, născut la 23 iunie 1956, fusese numit, la începutul lunii martie, în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica. Absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, era specializat în proiectarea şi construcţia reactoarelor nucleare, certificarea combustibilului nuclear şi a maşinilor de încărcare - descărcare combustibil în reactoarele CANDU, managementul industrial şi al unităţilor nucleare.

De asemenea, a fost doctor în ştiinţe industriale şi profesor universitar şi avea o experienţă de 40 de ani în industria nucleară, fiind director general pentru coordonarea programului nuclear naţional Unitatea 2 CNE Cernavodă, guvernator al României la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică la Viena şi preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare ICN Piteşti. Totodată, Valeca era autor al unor publicaţii de specialitate, rapoarte de cercetare şi deţine brevete de invenţii.

În 1996 a fost ales deputat pe listele PDSR, în circumscripţia electorală nr. 3 Argeş. În anul 2000 a fost reales deputat, ulterior ocupând, timp de trei ani, funcţia de ministru al Cercetării.

În legislaturile 2008-2012 şi 2012-2016 a fost senator în circumscripţia electorală nr. 3 Argeş, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator (2008-2012) şi Partidul Social Democrat (2012-2016). La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost ales senator PSD, tot în circumscripţia electorală nr. 3 Argeş.

Şerban Valeca a condus organizaţia judeţeană PSD Argeş din 2015 până în 2020. El era şi expert în arte marţiale, în 2015 fiind ales preşedinte al United European Karate-do Federation. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…