Argeş: Traseele din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului - închise; riscul de avalanşă - de grad 4

Argeş: Traseele din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului - închise; riscul de avalanşă - de grad 4

Toate traseele montane din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului sunt închise, iar riscul de avalanşă în masivul Făgăraş este de grad 4 din 5.

Potrivit CJ Argeş, în ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a judeţului, ninsori care au determinat creşterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri.

Grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeş de la Cota 2000, de pe Transfăgărăşan, măsoară 150 de centimetri. Vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă, arată miercuri sursa citată.

''Straturile de zăpadă nu au coeziune şi, în aceste condiţii, la supraîncărcări uşoare se pot declanşa avalanşe. În masivul Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor este de grad 4 din 5. Toate traseele montane din munţii Făgăraş - Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului sunt închise'', precizează CJ.

Prin urmare, Salvamont Argeş recomandă turiştilor să nu meargă singuri în drumeţie, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanşă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanşă şi lopată de zăpadă.

"Este foarte important să obţină toate informaţiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii şi despre evoluţia vremii de la echipele salvamont, apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT'', mai arată sursa citată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria