Arheologii din Israel au descoperit un "gânditor" vechi de aproape 4.000 de ani

Arheologii din Israel au descoperit un "gânditor" vechi de aproape 4.000 de ani

Arheologii israelieni au descoperit recent în apropiere de Tel Aviv un vas de lut unic în genul său, care are în partea superioară o figurină umană în ipostaza așa-numită a "gânditorului", vechi de aproape 4.000 de ani, au anunțat miercuri autoritățile din domeniu, relatează AFP și DPA.

Vasul care datează din urmă cu circa 3.800 de ani a fost exhumat la Yehud, în timpul săpăturilor prealabile construcției de locuințe.

Înalt de 18 centimetri, vasul era unul tipic pentru regiune în Epoca Bronzului. Gâtul vasului a fost folosit ca trunchi pentru personaj, care potrivit arheologilor este probabil un om, după care au fost adăugate brațele, picioarele și figura. Personajul cu o figură misterioasă stă cu mâna stângă pe genunchi, în timp ce cu dreapta își susține capul, ca și cum ar fi absorbit în gânduri.

În același loc cu vasul au fost descoperite pumnale, un cap de topor și vârfuri de săgeți, care par să fi fost depuse ca ofrande funerare pentru un membru respectat al unei vechi comunități.

"Nivelul de precizie și de atenție acordate pentru a crea sculptura în urmă cu aproape 4.000 de ani este extrem de impresionant", a declarat directorul de șantier Gilad Itach, citat într-un comunicat al autorităților arheologice.

El a precizat însă că este imposibil de stabilit cine era defunctul sau cei care au depus ofrandele funerare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante