Arhiepiscopul de Canterbury: Temerile privind migrația nu înseamnă rasism

Arhiepiscopul de Canterbury: Temerile privind migrația nu înseamnă rasism

Temerile privind migrația nu înseamnă rasism și este ''scandalos'' să descrii drept rasiști oameni care sunt pur și simplu îngrijorați de impactul migrației, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, citat joi de BBC.

Într-un interviu acordat revistei The House, publicație a parlamentului britanic, Welby a spus că există o ''teamă reală'' referitoare la impactul afluxului de migranți asupra locurilor de muncă, locuințelor și sistemului de sănătate din Marea Britanie. Totuși, el a cerut Londrei să-și asume partea sa de responsabilitate în ceea ce privește refugiații și migranții.

Arhiepiscopul de Canterbury s-a pronunțat pentru o ''dezbatere vizionară'' în legătură cu referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE și a spus că nu există ideea de ''opinie creștină corectă'' privind modul în care ar trebui să voteze cetățenii britanici.

Justin Welby le-a cerut celor care susțin ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit) să își imagineze cum va arăta țara lor după o eventuală părăsire a forului comunitar, inclusiv care vor fi ''atitudinea'' ei pe plan internațional și valorile sale, iar celor care se opun unui Brexit să găsească răspunsuri la întrebările ''Cum vom schimba noi Uniunea Europeană?'' și ''Cum vom face mai eficientă Uniunea Europeană dacă decidem să rămânem în ea?''

El a recunoscut că unele persoane în Marea Britanie au temeri normale legate de presiunea pe care noii sosiți o exercită asupra comunităților și serviciilor. "Există tendința de a spune: 'Acei oameni sunt rasiști', ceea ce este absolut scandalos. Teama este un sentiment normal în timpul unor astfel de crize colosale. Aceasta este una dintre cele mai mari deplasări de oameni din istoria umanității. Pur și simplu enormă. Iar a fi îngrijorat de acest lucru este extrem de justificat'', a adăugat arhiepiscopul de Canterbury.

Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat marți că, de la începutul acestui an, numărul celor sosiți pe mare în Europa a ajuns la 141.141 (dintre care 131.847 în Grecia și 9.294 în Italia), iar al celor decedați în această tentativă — la 444. Spre comparație, în perioada 1 ianuarie — 31 martie 2015 au sosit în Europa pe mare 20.700 de persoane (dintre care 10.535 în Grecia și 10.165 în Italia), iar numărul celor decedați în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 505.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”