Arma secretă a americanilor: laserul de 500 kW al Lockheed Martin, atât de puternic încât ar putea vaporiza „ținta”

Arma secretă a americanilor: laserul de 500 kW al Lockheed Martin, atât de puternic încât ar putea vaporiza „ținta”

Lockheed Martin își aduce tehnologia laser la un nou punct de referință, un laser de 500 kW, cel mai puternic laser pe care l-a produs compania, depășind nivelul său de putere laser de 300 kW produs anterior.

Laserul HELSI FOTO Lockheed Martin

Laserul de 500 kW, dezvoltat în baza unui nou contract atribuit de Biroul Subsecretarului Apărării pentru Cercetare și Inginerie al Departamentului de Apărare, OUSD (R&E), reprezintă a doua fază a Inițiativei de scalare cu laser de înaltă energie (HELSI).

Această fază a HELSI urmărește să crească nivelul de putere al laserului, obținând în același timp o calitate excelentă a fasciculului și optimizând eficiența, dimensiunea, greutatea și volumul surselor laser de înaltă energie cu undă continuă.

Se consideră că demonstrarea acestei capacități va reduce problemele privind achiziția și utilizarea de către Departamentul american al Apărării a sistemelor de arme laser de mare putere pentru toate cele șase categorii de forțe armate, scrie defenseromania.ro.

„OUSD (R&E) a investit pentru a perfecționa lasere de înaltă energie în sprijinul militarilor americani. În același timp, Lockheed Martin a investit în infrastructura de producție în așteptarea cererii Departamentului de Apărare pentru arme cu laser care au straturi suplimentare de protecție, cost redus pe angajament, viteză mare de generare a luminii și răspuns de înaltă precizie, reducând cerințele logistice”, a declarat Rick Cordaro, vicepreședinte pentru misiunile sistemelor și armelor (Mission Systems & Weapons) la Lockheed Martin.

„Laserul de 500 kW va încorpora succesele noastre utilizate la sistemul de 300 kW și lecțiile învățate din programele vechi, pentru a dovedi în continuare capacitatea de apărare împotriva unei game de largi de amenințări”, a precizat Cordaro.

Un laser de 500 kW este extrem de puternic și ar putea inclusiv vaporiza „ținta”

OUSD (R&E) a selectat Lockheed Martin în 2019 pentru a-și scala arhitectura laser de înaltă energie cu fascicul spectral combinat la nivelul de clasă de 300 kW, ca parte a HELSI, iar echipa a atins recent această etapă, înainte de termenul stabilit.

Laserul de clasa 500 kW va fi configurat tactic, va folosi, de asemenea, arhitectura combinată cu fascicul spectral dezvoltată de Lockheed Martin pentru utilizarea pe platformele militare și va încorpora standardele de abordare modulară a sistemelor cerute de Departamentului de Apărare pentru a asigura interoperabilitatea sistemelor și integrarea pe mai multe misiuni.

Un laser de 500 kW este extrem de puternic. Pentru a înțelege mai bine cât reprezintă această energie, o putem echivala cu funcționarea simultană a sute de mii de becuri cu incandescență obișnuite sau a câtorva mii de cuptoare cu microunde. Un laser de această putere are efecte devastatoare asupra obiectelor cu care interacționează, putându-le tăia, topi sau, pur și simplu, vaporiza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?