Armata americană stoca arme atomice în Okinawa înainte de 1972 (documente declasificate)

Armata americană stoca arme atomice în Okinawa înainte de 1972 (documente declasificate)

Armata americană dispunea în timpul Războiului Rece de arme atomice în Okinawa, înainte de a-i retroceda Japoniei arhipelagul situat strategic în Oceanul Pacific, potrivit unor documente recent declasificate de către Washington, relatează sâmbătă AFP. Pentagonul a declasificat toate informațiile referitoare la faptul că ''arme nucleare americane fuseseră desfășurate în Okinawa înainte de retrocedarea sa Japoniei pe 15 mai 1972'', scrie Ministerul american al Apărării pe unul dintre site-urile sale.

Situată în extremitatea sudică a arhipelagului nipon, Okinawa reprezintă un punct strategic în caz de conflict în Asia.

Un institut de cercetări independent, National Security Archive, a salutat vineri declasificarea documentelor respective, reamintind totodată că fotografii ale armatei aerului a SUA în care erau arătate arme atomice pe insulă fuseseră publicate în urmă cu peste 25 de ani. Guvernul a pierdut timp și resurse ''colosale'' întârziind declasificarea acestor informații, este de părere institutul.

Japonia a recunoscut în 2010 existența unor acorduri secrete încheiate cu SUA în 1969. Unul le permitea navelor și avioanelor americane dotate cu arme nucleare să facă escală în Japonia, iar altul autoriza depozitarea de arme nucleare la bazele americane din Okinawa.

Japonia este singura țară care a fost ținta unor atacuri nucleare. Bombele atomice lansate de SUA în august 1945 la Hiroshima și Nagasaki s-au soldat cu peste 210.000 de morți, forțând Japonia să capituleze la încheierea celui de-al doilea război mondial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...