Armata rusă, ordine de încorporare bărbaților din zonele ocupate din Herson și Zaporojie

Armata rusă, ordine de încorporare bărbaților din zonele ocupate din Herson și Zaporojie

Forțele de ocupație ruse au început să emită ordine de încorporare pentru bărbații aflați în zonele din Herson și Zaporojie, aflate sub controlul militar al Moscovei, informează Statul Major al armatei ucrainene.

Soldați ascultându-l pe Putin la anunțul mobilizării FOTO Arhivă

Conform sursei citate, bărbații care sunt recrutați de armata rusă în zonele ocupate din Herson și Zaporojie au renunțat la cetățenia ucraineană în favoarea celei ruse. Kievul i-a ameninţat deja pe organizatorii aşa-numitelor referendumuri că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă.

Statul Major al armatei ucrainene îi acuză pe ruși că în continuare agresează civilii. Forțele ucrainene au mai reușit să distrugă un elicopter, un avion și opt UAV-uri.

Potrivit Kievului, rușii încearcă să-și concentreze eforturile pe ocuparea completă a Donețkului, dar și să mențină teritoriile deja ocupate, dar și să întreprindă diverse acțiuni în alte zone. Doar ieri, în urma rachetelor trimise de ruși, au fost afectate 60 de localități, potrivit sursei citate.

Vladimir Putin a ordonat miercuri o mobilizare parțială a armatei ruse. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că este vorba despre mobilizarea a 300.000 de militari, chiar dacă surse media ruse au dezvăluită că cifra reală de mobilizare este de 1 milion.

Pentagonul s-a arătat sceptic în privința eficienței pe care o vor avea pe câmpul de luptă noii recruți. Astfel, cei 300.000 de rezerviști despre care Serghei Șoiug a anunțat că vor fi înrolați în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin nu vor reuși să rezolve problemele „sistemice” cu care se confruntă armata rusă în Ucraina, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Pentagon.

Avertismentul șefului NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat miercuri „retorica nucleară periculoasă” a lui Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze „toate mijloacele” arsenalului său împotriva Occidentului, transmite Reuters.

„Ne vom asigura că nu există nicio neînţelegere la Moscova despre modul exact cum vom reacţiona. Desigur, asta depinde de ce fel de situaţie sau ce fel de arme pot folosi ei. Lucrul cel mai important este să împiedicăm să se întâmple acest lucru şi iată de ce am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia în legătură cu consecinţele fără precedent”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a ţinut să precizeze că NATO „nu se va angaja într-o retorică nucleară periculoasă şi nechibzuită precum cea a preşedintelui Putin”, întrucât Alianţa Nord-Atlantică, formată din 30 de ţări, nu caută confruntarea cu Rusia, ci încearcă pur şi simplu să protejeze Ucraina şi să prevină o escaladare a războiului.

„Discursul este o escaladare, dar nu şi o surpriză. De aceea, noi am fost pregătiţi. Vom rămâne calmi şi vom continua să sprijinim Ucraina. Discursul preşedintelui Putin arată că războiul nu se desfăşoară conform planurilor preşedintelui Putin. El a făcut o mare eroare de calcul”, a remarcat Stoltenberg.

Putin, nevoit să negocieze

„Este dificil de văzut o soluţie pe termen scurt atât timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o naţiune suverană, independentă. Aşadar, mă tem că singura cale de a încheia acest război este de a demonstra că preşedintele Putin nu va câştiga pe câmpul de luptă. Când va realiza asta, el va trebui să se aşeze şi să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina”, a insistat secretarul general al NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…