Armata turcă LAICĂ a încercat să înlăture complicii statului ISLAMIC conduşi de Erdogan

Armata turcă LAICĂ a încercat să înlăture complicii statului ISLAMIC conduşi de Erdogan

Încercarea de lovitură de stat a unei părţi a armatei turce împotriva regimului islamist al preşedintelui Recep Erdogan a venit pe neaşteptate. Se ştie că armata turcă de la Ataturk încoace a fost garantul laicităţii şi europenizării Turciei. Odată cu venirea în 2003 la putere a lui Erdogan ca premier, şi apoi ca preşedinte, Turcia s-a îndreptat către o islamizare profundă, devenind şi complice, prin afaceri cu petrol şi sprijin logistic, pentru Statul Islamic doar ca să lovească în mişcarea de insurecţie kurdă.

Armata turcă a mai dat lovituri de stat în 1980 şi 1997 când a barat islamiştii de la putere şi a garantat laicitatea statului. Recep Erdogan, din 2003, a dus o politică de înlăturare a generalilor şi ofiţerilor superiori laici şi europeni din fruntea armatei înlocuindu-i cu adepţi ai islamului. Sute de generali şi colonei turci au fost închişi de Erdogan de-a lungul anilor.

Se ştie că Recep Erdogan se vrea un nou Suleiman Magnificul care să reînfiinţeze califatul otoman. Aşa se explică că populaţia îl votează ca pe Nicolae Ceauşescu, cu peste 90 la sută din voturi. Cei care au încercat să dea lovitura de stat în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost doar membrii unui minuscul grup militar care a mai rămas şi mai respectă laicitatea şi europenitatea statului turc.

Era clar de la început că puciul nu avea cum să reuşească, deoarece nu avea sprijinul întregii armate turce şi a poporului turc islamizat. Dacă la început lovitura părea relativ bine pregătite pe parcurs s-a dovedit că nu avea substanţă şi sprijin logistic şi popular. Degeaba au cucerit podurile peste Bosfor, televiziunea, aeroportul Ataturk şi au bombardat parlamentul şi sediul serviciului secret, că premierul Binali Yildirim a readus ordinea constituţională.

Recep Erdogan era în vacanţă într-o staţiune din Marea Egee şi a trebuit să stea în zbor trei ore pentru că nu putea ateriza la Ankara. Premierul Binali Yildirim, recent pus în funcţie de preşedintele Erdogan, a distrus puciul cu o mână de fier. De partea lui Erdogan au rămas forţele de poliţie islamizate în ultimii ani, forţele speciale militare conduse de comandaţi islamişti şi populaţia islamizată a Turciei.

Erdogan a reuşit să aterizeze pe aeroportul Ataturk şi a chemat mulţimile în stradă ca Ion Iliescu pe 22 decembrie 1989. Era chestiune de câteva ore ca puciul laic al unui grup militar ambiţios să fie anihilat, cu atât mai mult cu cât SUA a sprijinit guvernul constituţional turc.

Potrivit unor surse diplomatice turcești, mai mulți ofițeri de rang înalt implicați în lovitura de stat împotriva Președintelui Recep Erdogan au fost arestați. Între aceștia sunt: Generalul Muharrem Kose, Colonelul Mehmet Oguz Akkus, Maiorul Erkan Agin, Locotenent colonel Dogan Uysal. Ciudat că şeful statului major turc ţinut prizonier de pucişti a fost schimbat din funcţie de Erdogan care îl crede complice prin inactivitate la puciul militar.

Oricum Recep Erdogan a găsit un vinovat pentru puci. Fost aliat al preşedintelui turc, Fethullah Gulen a devenit în timp inamicuul public numărul 1 al acestuia, iar acum e acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia, asta deşi Gulen, se află în exil la mii de kilometri depărtare, în Pennsylvania. Imediat ce a ajuns la aeroport, sâmbătă dimineaţă, Erdogan l-a acuzat pe imam şi mişcarea sa că s-ar afla în spatele puciului.Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în SUA.

El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți. Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea. Influențat de către Said Nursi, Fethullah Gulen pune spiritualitatea mai presus de orice. Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional, cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul.

Eşuarea puciului militar a fost de fapt ultima zvâcnire istorică a rămăşiţelor moştenirii statului laic şi european a lui Ataturk în faţa islamizării statului turc. De azi încolo armata turcă pierde dreptul de control al politicului în Turcia şi lasă liber drumul forţelor islamiste a lui Recep Erdogan să transforme Turcia într-un stat islamic de tipul vecinului Iran. Turcia a ales acum Asia nu Europa, Islamul nu laicitatea şi modernitatea. În câţiva ani Turcia va deveni un nou stat islamic pe harta lumii, cu legea şariei în locul consituţiei moderne şi laice, iar noua stea a politicii turce va fi premierul Binali Yildirim.  SURSA/NapocaNews, site prorus


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...