Armata ucraineană a intensificat atacurile: vrea să recucerească Herson până la sfârșitul anului

Armata ucraineană a intensificat atacurile: vrea să recucerească Herson până la sfârșitul anului

La o săptămână de la începerea unei noi contraofensive, forțele ucrainene obțin progrese în sud, cu obiectivul ambițios de a recuceri cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruși, până la sfârșitul anului, au declarat oficiali americani și ucraineni de rang înalt, pentru CNN .

Armata ucraineană a anunțat că a recucerit teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunea Harkov (nord-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând liniile de apărare ruse pe o distanţă de peste zeci de kilometri, informează AFP.

FOTO Profimedia

"Unităţile militare (ucrainene) au pătruns în rândurile apărării inamice la o adâncime de 50 de km. În timpul unor operaţiuni active întreprinse pe direcţia Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate", a anunţat în timpul unei conferinţe de presă Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului-Major ucrainean.

Potrivit lui Gromov, în total au fost recuceriţi 700 de kilometri pătraţi.

În sud, el a afirmat că "pe unele direcţii", armata ucraineană "a avansat în profunzime în liniile de apărare inamice, între doi şi mai multe zeci de kilometri", în funcţie de sector. El nu a oferit nicio precizare geografică, în timp ce o contra-ofensivă ucraineană este în curs şi în regiunea Herson. "Un anumit număr de localităţi au fost eliberate", a spus el.

În Donbas, soldaţii ucraineni au avansat între doi şi trei kilometri în jurul oraşelor aflate încă sub control ucrainean Kramatorsk şi Sloviansk, recucerind de la ruşi localitatea Ozerne, potrivit lui Gromov.

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia

Forțele ucrainene plănuiesc o campanie brutală de recucerire a teritoriilor ocupate Foto: Arhiva

În ultima săptămână au avut loc cele mai ambițioase atacuri terestre ale ucrainenilor de la începutul invaziei, în urma unor atacuri susținute asupra posturilor de comandă, depozitelor de muniție și rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniilor de front, conform geolocalizării imaginilor video și prin satelit.

SUA au observat că forțele ucrainene au obținut un oarecare succes în atacarea liniilor de aprovizionare rusești, cu intenția de a izola trupele rusești desfășurate în prezent la vest de râul Nipru, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Ceea ce am văzut în regiunea Herson sunt primul rând operațiuni ofensive continue ale ucrainenilor”, a declarat reporterilor secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder. „Ei continuă să facă unele mișcări înainte. Suntem conștienți de faptul că au recucerit unele sate”.

Ryder a mai spus că SUA au văzut „unele activități ofensive rusești … lângă Bakhmut”.

Potrivit oficialilor ucraineni, obiectivul este de a cuceri cel puțin tot teritoriul de la nord sau la vest de râul Nipru, nu doar orașul Herson, ci și Nova Kakhovka, unde se află importantă hidroelectrică, precum și canalul care alimentează Crimeea cu o mare parte din apă.

În același timp, forțele ucrainene au intensificat atacurile în estul Ucrainei pentru a împiedica Rusia să-și mute forțele în sud pentru a încerca să respingă contraofensiva ucraineană de acolo, au declarat oficialii americani. În ultimele zile, forțele ucrainene au împins către liniile de aprovizionare rusești la sud de Harkov, luând în acest proces mai multe sate și orașe.

Actuala ofensivă din sud are o bază largă – se întinde pe o lățime de peste 160 de kilometri – pentru a împiedica unitățile rusești să se concentreze într-un singur punct. În plus, a avut loc o intensificare a operațiunilor de sabotaj și a atacurilor asupra oficialilor pro-ruși din zonele ocupate.

Oficialii americani recunosc că obiectivul ucrainean de a recuceri Herson până la sfârșitul anului 2022 este ambițios, dar rămâne posibil dacă Ucraina continuă să facă progrese în operațiunile sale actuale.

Forțele ucrainene plănuiesc o campanie lungă și brutală de recucerire a teritoriului controlat de ruși. Actuala contraofecnsivă este de așteptat să se extindă până în primăvară, unele dintre atacuri fiind acum menite să pregătească câmpul de luptă pentru progresele planificate în următoarele câteva luni.

Ucraina a semnalat public încă de acum câteva luni că intenționează să lanseze o contraofensivă majoră pentru recucerirea teritoriului pierdut în fața Rusiei în acest război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...