Armata ucraineană avansează „încet, dar sigur" pe linia frontului, în timp ce contraofensiva se intensifică

Armata ucraineană avansează „încet, dar sigur" pe linia frontului, în timp ce contraofensiva se intensifică

Forțele ucrainene avansează „încet, dar sigur" pe liniile de front din estul și sud-estul țării, a declarat șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, informează Reuters.

Valeri ZalujnîiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

De când a lansat o contraofensivă anticipată în această lună, după aproape 16 luni de război, Ucraina afirmă că a preluat controlul asupra mai multor de sate din sud-est.

Kievul susține că a câștigat teren de-a lungul flancurilor din Bahmut, capturat de forțele rusești luna trecută după lupte aprige.

Comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, i-a spus comandantul statului major întrunit al SUA, generalul Mark Milley, că forțele sale au „reușit să preia inițiativa strategică".

„Forțele de apărare ale Ucrainei își continuă acțiunea ofensivă și am făcut progrese", a scrie comandantul-șef ucrainean pe Telegram, potrivit Reuters.

„Inamicul opune o rezistență puternică, în timp ce suferă pierderi considerabile", a adăugat el.

Armata ucraineană are nevoie de echipamente de deminare

Șeful armatei ucrainene i-a spus lui Milley despre armele de care au nevoie forțele sale, precum și despre echipamentele de deminare. Oficialii ucraineni spun că suprafețe mari de teritoriu minat este un impediment pentru orice avans.

Declarațiile lui Valeri Zalujnîi vin la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodmir Zelenski a salutat progresele „pe toate fronturile" la începutul săptămânii, în timp ce contraofensiva Ucrainei pare să se intensifice.

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times publicat miercuri, a declarat că eliberarea unui satelor nu a fost „evenimentul principal" al ofensivei.

Ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, vorbind miercuri la televiziunea națională, a remarcat progresele în sectoarele din sud desemnate de două orașe ocupate - Berdiansk și Mariupol.

„În fiecare zi, există un avans", a declarat Maliar. „Da, avansurile sunt lente, dar sunt sigure".

Rusia a trimis cei mai buni soldați în sudul și estul Ucrainei

Armata rusă a redirecționat forțe atât pe frontul din sud, cât și la Bahmut, unde forțele ucrainene au câștigat teren în zonele din jurul orașului, a mai spus Maliar.

„Își redirecționează parașutiștii și brigăzile de asalt atât spre sud, cât și spre est", a spus ea. „Își aduc acum cele mai bune rezerve".

Maliar a declarat că luptele grele continuă în est, unde Rusia și-a concentrat forțele de luni de zile în cadrul unei campanii de asigurare a controlului total asupra regiunilor Donețk și Lugansk.

Avansul la Bahmut, preludiul contraofensivei

Analistul militar ucrainean Oleksander Musiyenko a declarat că recucerirea terenului de la periferia Bahmut a fost probabil un preludiu pentru planurile de recâștigare a altor zone, inclusiv a orașelor îndelung contestate Aviivka și Mariinka.

„Nu are sens să intrăm acum în Bahmut propriu-zis. Riscul este prea mare", a declarat el pentru postul de radio ucrainean NV.

„Dar în est, Ucraina a preluat treptat inițiativa. Ucraina și-a îmbunătățit pozițiile tactice fără să trimită rezerve semnificative", a mai precizat Musiyenko.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat