Armata Ucrainei anunță eliminarea primilor „omuleți verzi”

Armata Ucrainei anunță eliminarea primilor „omuleți verzi”

Direcția principală de informații a armatei ucrainene a anunțat marți că „wagnerivtsi” mor deja pe teritoriul Ucrainei, o referință la infamii mercenari din grupul Wagner folosit de statul rus în conflicte din jurul lumii.

Wagnerivtsi ucisi in UcrainaFoto: Facebook

Serviciul secret al armatei Ucrainei afirmă într-o postare pe Facebook că forțele militare rusești au fost suplimentate de mercenari ai companiilor militare private și că aceștia au intrat deja în operațiunile de luptă.

„În special, se știe că mercenarii 'Ligii' PVC (PVK 'Wagner') participă deja la operațiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei în armata agresorului”, afirmă serviciul de informații de la Kiev, invocând plăcuțele de identificare ale mercenarilor uciși și acte găsite asupra acestora.

„Unele dintre ele au fost făcute pentru a fi folosite în timpul războiului din Siria și conțin inscripții în arabă, engleză și franceză. Și, de asemenea, numere de telefon siriene”, se mai arată în postarea încheiată cu „Slavă Ucrainei! Moarte dușmanilor!”.

Termenul de „wagnerivtsi” folosit în postare este o ironie la cel de „banderivtsi” folosit de propaganda rusă pentru a-i desemna pe presupușii naziști din Ucraina, acesta fiind o referință la Stepan Bandera, un controversat lider naționalist ucrainean din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cine sunt „wagnerivtsi” uciși de ucraineni

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Mai mulți oficiali americani au declarat luni pentru The Wall Street Journal că Rusia a început să recruteze luptători sirieni care să se alăture trupelor sale din Ucraina. Informația a fost confirmată ulterior de Pentagon.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA