Arsene ar putea executa pedeapsa în libertate, în Italia. Avocat: Și în regim de detenție, condițiile sunt mai bune

Arsene ar putea executa pedeapsa în libertate, în Italia. Avocat: Și în regim de detenție, condițiile sunt mai bune

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat, pentru Adevărul, că punerea în aplicare a mandatului de extrădare în cazul unui condamnat depinde de statul unde este prins acesta. În cazul Italiei, unde se află acum în arest Ionel Arsene, condamnații au mai multe avantaje, iar pronunțarea unui verdict ar putea să dureze luni de zile.

Potrivit unui avocat, procedura de extrădare este una îndelungată FOTO Mediafax

Potrivit unui avocat, procedura de extrădare este una îndelungată FOTO Mediafax

Veronel Rădulescu a explicat că în cazul Italiei există mai multe condiții care îi avantajează pe condamnații români. Potrivit avocatului, pe lângă faptul că italienii nu văd bine și au o lipsă de încredere în sistemul de detenție din România, există posibilitatea pedepsei într-o manieră alternativă pentru condamnările de până la patru ani. „Un alt avantaj, chiar dacă ar fi să execute pedeapsa în regim de detenție, condițiile sunt mult mai bune decât în România”, a mai spus avocatul.

Procedura ar putea dura mai multe luni

Potrivit procedurii, după capturarea unei persoane condamnate, instanța din statul în care a fost prinsă judecă mai întâi mandatul internațional de arestare pe numele acestuia, emis în baza condamnării, iar ulterior solicitarea de extrădare.

Durează câteva luni de zile până când dau o soluție, pentru că după ce se predă sau este prins, este dus în arest, se prezintă unui judecător, judecătorul respectiv dispune o arestare preventivă pe un termen, care de asemenea diferă de la un stat la altul. (...) Dar există și state unde arestarea preventivă nu poate să dureze mai mult decât 15 zile, (...) ele pot fi prelungite succesiv (...) Se dispune arestarea, se deschide un dosar în care se iau în discuție toate aspectele discutate anterior”, a mai explicat Veronel Rădulescu.

Dacă statul în care este condamnatul solicită cere date privind dosarul pentru arestarea preventivă, iar România nu trimite într-un timp rezonabil documentația (7-10 zile), există posibilitatea ca persoana respectivă să fie pusă în libertate. Ulterior, în cadrul procedurii de extrădare, se vor discuta consecințele măsurii și condițiile de detenție ale statului solicitand.

Condiții mai bune de detenție

În cazul Italiei, a explica avocatul, condamnările de până la patru ani pot fi executate la domiciliu, măsură care este asemănătoare cu dispozițiile controlului judiciar din România.

Pe de altă parte, mai sunt alte criterii, de exemplu, pedepsele până în patru ani la ei se pot executa într-un mod alternativ, așa-numita închisoare la domiciliu funcționează ca un control judiciar la noi. Stai acasă, raportezi deplasările, te prezinți la organul de poliție, faci dovada că duci viața în baza unor venituri realizate legitim, sunt o serie întreagă de criterii”, a explicat avocatul.

În cazul lui Arsene, explica fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, într-o postare pe Facebook, pedeapsa i s-a putea reduce la 4 ani, urmând a beneficia în acest caz de prevederile legii din Italia.

„Ionel Arsene are o pedeapsă mai mare de patru ani, însă în cazul în care va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la patru ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia «constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă»”, explica Birchall.

Criteriile analizate de instanțe

Veronel Rădulescu a precizat că un principiu de bază este acela ca obiectul prevederilor încălcate de individ în statul care l-a condamnat trebuie să existe și în țara unde este prins și căreia i se solicită extrădarea.

Un alt principiu este ca fapta sau condamnarea respectivă să nu fie făcută pe un criteriu etnic, religios, de apartenență politică șamd. (...) Un alt lucru analizat este dacă extrădarea respectivă nu îi pune în pericol viața, identitatea socială, sănătatea, cum este statul italian, sau majoritatea, se pun foarte des condițiile de detenție din România, care sunt considerate a fi neconforme cu legislația europeană și nu reflectă și nu respectă drepturile și libertățile fundamentale, sunt acele chestiuni caracteristice, spațiu suficient ș.a.m.d.”, a mai spus avocatul.

Veronel Rădulescu a mai mai explicat că decizia de executare a mandatului de arestare „ține de și de talentul apărătorului de acolo, ține și de conduita celui care este prezentat instanței, ține și de natura acuzației, de seriozitatea acuzațiilor, de încrederea în sistemul judiciar care solicită, ori din păcate sistemul judiciar din România nu este chiar bine văzut în statele Uniunii Europene și nici altele, în Marea Britanie există mari îndoieli cu privire la corectitudinea sistemului judiciar din România. Ei au și alte criterii. În Marea Britanie, dacă ești cu familia, ai un loc de muncă, plătești impozite la statul britanic, nu te extrădează (...) este în funcție de modul în care este organizată executarea ppedepselor în statele respective”.

Fostul șef CJ Neamț s-a predat în Italia

Ionel Arsene, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, condamnat definitiv la închisoare cu executare, s-a predat în Italia, la Bari, fiind în prezent arestat, au declarat surse judiciare pentru „Adevărul”.

Urmează ca instanţa din Italia să decidă asupra confirmării mandatului de arestare.

Pe 10 martie 2023, preşedintele legislativului nemţean a fost condamnat definitiv, pentru fapte de corupţie, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov hotărând o sentinţă de 6 ani şi 8 luni de detenţie. Mandatul trebuia pus în executare de poliţişti, dar Arsene nu a fost găsit la domiciliul din Târgu Neamţ.

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată la închisoare în România, își ispășește pedeapsa în Italia. În același stat s-a retras si Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, acesta fiind anchetat și condamnat cu executare în primă instanță pentru uciderea unui bărbat într-un accident de circulație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”