Aruncatul cu banul nu oferă șanse de 50-50. Care sunt probabilitățile pentru fiecare față a monedei

Aruncatul cu banul nu oferă șanse de 50-50. Care sunt probabilitățile pentru fiecare față a monedei

Un matematician a descoperit că, atunci când arunci o monedă în aer, generezi o mică vibrație în ea, lucru ce schimbă probabilitățile egale de a cădea pe una dintre părți.

Monedă

Monedă

Un studiu recent arătă că șansele de câștig, la datul cu banul, nu sunt 50% - 50%. Noile studii, citate de Antena 3, arată că rezultatul nu prea are legătură cu norocul.

Cercetarea publicată pe site-ul Universității Cornwell arată că, pentru a ajunge la concluzii, au fost analizate nu mai puțin de 350.757 de aruncări cu banul.

O echipă condusă de matematicianul american Persi Diaconis a decoperit că, atunci când arunci o monedă în aer, generezi o mică vibrație în ea, lucru ce schimbă probabilitățile egale de a cădea pe una dintre părți.

„Conform modelului Diaconis, rotirea face ca moneda să petreacă mai mult timp în aer cu fața inițială cu care a început datul cu banul“. Pe cale de consecință, moneda are șanse mai mari de a cădea pe aceeași față cu care s-a început aruncarea ei în aer.

Astfel, dacă datul cu banul începe cu moneda așezată cu „capul” în sus, sunt șanse mai mari ca rezultatul aruncării să fie tot „cap” și nu „pajură”.

Rezultatul este influențat și de greutatea monedelor. În plus, cercetătorii au observat că monedele ce nu aveau margini lucioase erau mai inexacte în egalizarea șanselor de câștig la datul cu banul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

3 O informație care dă de gândit...

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?