Așa o fi?/Chiar atât de proști suntem, să-l lăsăm pe dracu'-n casă?

Așa o fi?/Chiar atât de proști suntem, să-l lăsăm pe dracu'-n casă?

Cum a ajuns Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban, dezvăluie Newsweek România .

Strada Cimbalom 3/B, Budapesta. Lângă un vechi bloc comunist din capitala maghiară, o vilă modernă a devenit de câțiva ani principalul punct din care un fond de investiții portughez își coordonează operațiunile în regiune. Fondul se numește Alpac Capital și de aproape două luni a preluat canalul TV Euronews , o tranzacție cu implicații majore pe piața media europeană.

Postul a fost cumpărat de la un investitor egiptean, Naguib Sawiris, care a avut în trecut legături de afaceri cu oamenii lui Radu Mazăre , fostul primar PSD al Constanței, aflat în spatele gratiilor după ce a fost condamnat într-o serie de dosare de corupție instrumentate de DNA.

Cel care coordonează strategia companiei, Pedro Vargas Santos David, directorul executiv și principalul partener, este fiul lui Mario David, consilierul personal al premierului Viktor Orban, pe care acesta l-a decorat în 2016 cu Ordinul pentru Merit al Ungariei .

Juniorul este, la rândul său, prezent în cercul afaceriștilor care-l sprijină pe liderul autoritar de la Budapesta. Afacerile familiei David sunt, de asemenea, în strânsă conexiune cu companiile de stat maghiare controlate de guvernul Orban. Ministrul Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, anunța în urmă cu cinci ani înființatea unui fond de investiții maghiaro-portughez din care făceau parte Alpac Capital, dar și companii de stat ungare.

Euronews România se pregătește să emită începând din această primăvară.

Parteneriatul local este consolidat și de Peter Vajai, un alt apropiat al lui Viktor Orban, membru în consiliul director al Alpac Capital.

O asociere în sens invers a fost operată anul trecut, când portughezul Pedro Vargas Santos David a fost cooptat în conducerea unei mari companii maghiare, 4iG, sprijnită constant de administrația Orban.

Firma care a luat locul Digi în Ungaria

Compania ungară de telecomunicații 4iG, în care este prezent portughezul, a parafat la finalul trecut o tranzacție cu impact major la București. Grupul DIGI Communications, controlat de afaceristul român Zoltan Teszari, renunța la operațiunile de peste două decenii derulate pe piața maghiară. A cedat filialele maghiare, după ce administrația Orban i-a blocat participarea la licitația pentru licența 5G, iar ulterior a pierdut și litigiul cu autoritățile de la Budapesta. Teszari a renunțat astfel la peste 1 milion de abonați (internet, telefonie și cablu TV), în schimbul a 650 de milioane de euro.

Patronul Euronews, Pedro Vargas David, este fiul unui consilier al premierului maghiar. Foto: Linkedin

Banii au venit, în principal, de la Lorint Meszaros, cel mai bogat afacerist maghiar și cel care controlează practic grupul 4iG. Meszaros este un vechi prieten al premierului Viktor Orban, potrivit rapoartelor de presă din țara vecină. Meszaros l-a cooptat anul trecut, în conducerea 4iG pe Pedro Vargas Santos David, șeful Alpac Capital, care deține și acțiuni în afacerea de telecomunicații.

A doua lovitură a portughezului vine însă pe piața media de la noi, unde prin Euronews România devine concurent direct cu grupul Digi, care deține canalul de știri Digi24.

Politehnica face achiziții de milioane de euro

Universitatea Politehnica București, condusă de fostul secretar de stat și senator PSD Mihnea Costoiu, a semnat încă din ianuarie 2020 un acord mai puțin obișnuit cu grupul Euronews pentru a opera licența TV în România . Noul canal de știri este proiectat să aibă sediul chiar în campusul universitar.

Politehnica a obținut licența de emisie de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe 29 noiembrie 2021, cu câteva zile înainte ca portughezii să preia oficial postul. De altfel, anunțurile de angajare la redacția românească sunt postate chiar pe site-ul instituției, upb.ro .

Între timp, Politehnica a început să cumpere echipamente din bani publici, cu aproape 3 milioane de euro. Cu șapte luni înainte de obținerea licenței, universitatea a lansat pe 2 aprilie 2021 anunțul de atribuire pentru achiziția echipamentelor de televiziune necesare dotării studiourilor.

Rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, este fost parlamentar PSD și a fost recrutat de Securitate de la vârsta de 16 ani. Foto: INQUAM PHOTOS

A deschis ofertele la o lună de la lansarea licitației, mai exact pe 6 mai 2021i. Câștigătorul a fost anunțat cinci luni mai târziu, în septembrie 2021: consorțiul format din companiile Audio Video Pro SRL și Blitz Technology SRL, ambele din România, Media Power SRL Italia și Mediapower Services Franța. Oferta lor a fost de 2,94 milioane Euro.

Prima companie locală, Audio Video Pro SRL, este deținută de Ștefan Micuda, un fost cameraman la Pro Tv, și, respectiv, de Claudiu Ciprian Paraschiv, fost director tehnic la Pro Tv. Tot Paraschiv deține Blitz Technology SRL. Fratele lui Paraschiv a fost angajat al departamentului tehnic de la Digi Sport, canalul de sport al rețelei de știri Digi 24 deținută de RCS&RDS. Soția lui Paraschiv a reprezentat și compania italiană Media Power, care are un parteneriat mai vechi cu Audio Video Pro.

În schimb, compania franceză, afiliată cu cea din peninsulă, a fost reprezentată la licitație chiar de președintele ei, Marcello Dellepiane, un italian de 67 de ani, din Milano, implicat în mai multe afaceri cu aparatură video în Franța, Marea Britanie și în țara natală. Înființată urmă cu două decenii și jumătate, la Nisa, Franța, Mediapower Service a avut încasări, în 2020, de doar 1,15 milioane de euro - o sumă de aproape trei ori mai mică decât contractul cu universitatea bucureșteană.

Politehnica a mai lansat recent o altă licitație restrânsă pentru achiziția altor echipamente de producție pentru radiodifuziune și televiziune în valoare de 2,5 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene. Simultan, a publicat mai multe anunțuri privind angajarea de personal tehnic și jurnaliști pentru noua televiziune.

Directorul Euronews România este Andra Miron, fost jurnalist Realitatea TV, alături de care se ocupă de lansare și Peter Barabas, redactor șef la postul central, cu sediul la Lyon, în Franța. Euronews România se află într-o puternică campanie de angajări preluând o serie de jurnaliști cunoscuți.

La licitația pentru echipamentele de aproape 3 milioane de euro mai participaseră două consorții.

Cătălin Nițu, acționarul A.F. Marcotex București SRL, una din companiile care a pierdut contractul, susține că licitația a fost decisă chiar de când a fost întocmit caietul de sarcini: “Când ai stabilit o soluție tehnică prin caietul de sarcini ai stabilit și cine a câștigat licitația. Cele două companii străine care au participat în consorțiu cu cele două firme românești lucrează pentru Euronews la nivel european”.

Din comisia de licitație a făcut parte și Gabriel Petrea, fost ministru și parlamentar PSD, un apropiat, ca și actualul rectorul Costoiu, al Ecaterinei Andronescu, fosta șefă a Politehnicii și a Ministerului Educației.

Rectorul recrutat de Securitate la 16 ani

Universitatea Politehnica București este condusă de rectorul Mihnea Costoiu, fost secretar de stat și senator PSD între 2012 și 2020.

Deși a fost recrutat de Securitatea comunistă în 1988 (când avea 16 ani) pentru supravegherea informativă a elevilor din Liceul "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, având numele conspirativ Iulian, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) nu identificase în 2010, atunci când l-a verificat, documente care să conțină informații transmise de Costoiu. Din acest motiv, CNSAS a emis o decizie conform căreia nu i se poate atribui calitatea de lucrător /colaborator al Securității ca poliție politică.

Costoiu a fost implicat într-o serie de dosare penale instrumentate de DNA. Într-unul dintre acestea, el este acuzat că a semnat ilegal prelungirea cu 25 de ani a contractului de închiriere a Bazei Cutezătorii către fundația controversatului afacerist Dinu Pescariu. Procurorii bănuiau chiar că fosta sa șefă Ecaterina Andronescu ar fi semnat o serie de documente favorabile lui Costoiu, lucru pe care aceasta îl neagă.

Costoiu evită să răspundă la întrebările presei

Am încercat să aflăm poziția rectorului Politehnicii despre asocierea cu Euronews, dar și față de modul în care a decurs licitația de echipamente TV din bani publici. Costoiu ne-a transmis că a trimis întrebările noastre la Departamentul de comunicare al instituției, care ar urma să ne răspundă în termenul legal.

Publicăm mai jos întrebările adresate de Newsweek România către Mihnea Costoiu, cu mențiunea că vom publica răspunsul său atunci când îl vom primi:

1. Când a luat decizia Universitatea Politehnica București să achiziționeze licența pentru un canal în limba română al rețelei de știri Euronews și care sunt costurile acestei licențe?

2. Care este valoarea totală a investiției pe care Universitatea Politehnica București dorește să o realizeze pentru dezvoltarea Euronews România pe lângă cele 3 milioane de euro alocate pentru licitația din această vară pentru studioul tv?

3. Cum apreciați că a decurs licitația din vara lui 2021 pentru achiziționarea echipamentelor pentru studioul tv al Euronews Romania și care au fost motivele pentru care s-a ales soluția tehnică trecută în Caietul de Sarcini, care a și dat câștigătorul acestei licitații, în dauna altora?

4. Cunoaște conducerea Universității Politehnice București care sunt asociații rețelei Euronews la nivel european și ce conexiuni politice au aceștia cu diferite regimuri din Europa?


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...