Așa o fi?/Tot mai multe voci spun asta!

Așa o fi?/Tot mai multe voci spun asta!

Așa o fi?/Tot mai multe voci spun asta!

Reportajeisback : Probabil ca ați observat ca sunt mai absent în ultima perioada. Se întâmplă foarte multe lucruri care necesita o grămadă de energie și atenție din partea mea.
Sa va dau un pic de perspectiva ca să înțelegeți mai bine.
Primul aspect este ca sunt foarte mulți investitori care vin către România. Și nu doar România ci către Europa sau Africa. La nivel economic este dramatic. Este semnalul de părăsire a Chinei în masa. Toate companiile mai mari sau mai mici anticipează și nimeni nu vrea sa mai prindă o retragere precipitata cu costuri enorme asa cum s-a întâmplat din Rusia. Capitalul este emoțional și fuge primul.
Undeva în cercurile cele mai bine informate din lume, oamenii știu ca trebuie sa relocheze producția. Știu ca războiul asta a fost semnalul ca trebuie sa plece din China. Asa ca este desant.
Cred ca nu este zi sa nu am tot felul de tatonări sau întâlniri. Investitorii încearcă sa înțeleagă ce pot produce aici, cu cine, care este atmosfera. De fapt vor încredere. Iar eu încerc sa le vând cât pot ideea de a produce ceva aici dar fără sa le vand bullshit. Sa nu ma intelegeti greșit. Nu doar eu fac asta. Cred ca sunt mulți alți romani care zilele astea fac fix același lucru pentru ca este desant. Este efectiv desant de oameni care tatonează România ca alternativa. Te suna prieten al unui prieten care știe pe cineva care vrea sa deschidă o fabrica în România și tot asa.
Nu știu cât înțeleg autoritățile din aceasta oportunitate uriasa pe care o are România sau din ce se întâmplă. Ucraina e închisă o vreme, războiul asta inseamna nesiguranță uriasa in relația cu China. Producția trebuie sa se mute undeva. Și aici suntem și noi pe harta.
Ce pot face autoritățile? Enorm de multe. Sa va dau un exemplu. Este foarte greu sa ai un raport de tara serios și actualizat. Oamenii ăștia vor sa știe date tehnice, iau decizii pe cifre. După care au nevoie sa se uite la nivel de județ sa vadă unde au șanse sa găsească infrastructura plus forță de muncă ca dacă deschid ceva producție la Cluj sunt șanse zero sa găsească personal dar poate reușesc în Slatina sau la Vaslui sau la Bacau.
Vor sa vadă statistici despre salarii, informații detaliate sa poată evalua business case-uri. Acestea lipsesc de cele mai multe ori cu desăvârșire. Faci o fabrica dar nu te poți baza pe nici o informație oficiala sau informația e din avion iar ce le livrează agențiile nu prea bate cu realitatea din teren.
Va dau totusi un exemplu de bune practici ale statului. Parcurile industriale ADLO de la Oradea. Sunt de departe tot ce am găsit mai bun în România ca abordare. Orice solicitare am avut au răspuns instant, au oameni profesioniști care știu un minim de engleza, au un program local cu facilități la atragere de investiții și mai ales au parcuri industriale (nu de logistica/atenție e mare diferență) în care poți începe de mâine sa construiești hale și sa aduci utilaje.
Dacă politicienii ar avea un pic de minte ar face același lucru în orașele sau comunele lor. Pur și simplu este cumplit sa stai la masa cu unul care vrea sa investească zeci de milioane în România și sa nu ai statistici și rapoarte corecte și actualizate sau sa te uiți în jur unde poți face o fabrica și sa vezi ca nu exista infrastuctura. Nu, nu ma refer doar la drumuri. Ma refer la parcuri industriale cu energie electrica și gaze și rețele de apa etc. Nu avem terminale cargo la aeroporturi, nu avem linii ferate de marfa. Nu avem operatori capabili în portul Constanța. Mai puneți peste asta și lipsa completa a forței de munca de orice fel. În condițiile în care Germania are acum un deficit de 2 milioane de joburi va fi și mai rău în viitor.
Ma rog...v-am tot spus și va repet. Trageți tare pe producție. Orice veți produce va avea piața și are și azi piața dacă lucrați cât de cât cu utilaje.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale