Așa o fi?

Așa o fi?

Necunoscute mai sunt căile sistemului! Mai ales atunci când vine vorba de promovarea miraculoasă a unor ”no name” în cele mai importante funcții ale statului român. Însă nici măcar atunci nu se oprește ”protecția nevăzută”a serviciilor, mai ales că este imperios necesar ca ”fantomele” să fie controlate pentru a își face treaba până la cap. Și uite cum, după ce pe 17 martie întrebam cine i-a dat lui Florin Cîțu, la doar 20 de ani, 160.000 de dolari pentru a își plăti studiile de patru ani efectuate la prestigiosul Grinnell College din statul american Iowa, ”foaia matricolă” a premierului a devenit peste noapte vulnerabilitate la securitatea națională! Fiind tratată ca atare de către o anume structură.

”Manole” se jura că i-a dat interzis la BNR
Cu toate acestea, deși majoritatea liderilor politici s-au dus pe fenta ”războiului total” dintre guvernatorul Băncii Naționale a României și premierul ”guvernului meu”, relația minuțios promovată a dușmăniei personale dintre cei doi demnitari ar putea fi una demnă de ”Radio Erevan”. Astfel că în aceste zile se fac verificări contrainformative fără precedent cu privire la pista care i-a șocat până și pe inițiații sistemului! Și care ar da cel mai puțin așteptat răspuns la marea întrebare cine i-a dat banii lui Florin Cîțu pentru a studia la Grinnell College, la doar 20 de ani? Și după ce acesta nu reușise să intre la ASE? Mai ales că nici măcar actualul premier nu a făcut până acum un secret că provine dintr-o familie modestă, financiar vorbind… Însă informațiile intrate în posesia noastră îl indică drept binefăcător al junelui Cîțu pe nimeni altul decât Mugur Isărescu ! Bineînțeles, ”bătrânul combinator” nebăgând mâna în propriul buzunar pentru a achita taxele de studiu ale lui Cîțu pe persoană fizică.
Aici a studiat Cîțu pentru 160.000 de dolari

Mult mai plauzibilă fiind varianta de lucru ca ”Manole” să fi folosit în acest sens fondurile operative ale unei structuri informative românești care încă reușea, în primii ani de după revoluție, să investească în astfel de ”copii” trimiși la studii peste hotare.

Fără bursă, pe bani! 40.000 dolari pe an!

Florin Cîțu a intrat la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea în anul 1986. Astfel că, după terminarea acestuia, rămâne o ”gaură” de doi ani în ceea ce privește educația actualului premier. Cel care ar trebui poate să lămurească la un moment dat dacă a căzut sau nu doi ani la rând, în 1990 și 1991, la examenele de admitere de la Academia de Studii Economice. Iată însă că o mână parcă ”nevăzută” îl ia de chica rebelă pe absolventul de liceu energetic Florin Cîțu în 1992 și îl aruncă tocmai peste Ocean… Acesta ajungând direct student al Grinnell College, din Iowa, Statele Unite ale Americii.

Isar s-o fi întrebat de ce au eșuat toate încercările sale de a îl da jos pe Guvernator?

Acolo unde, mare atenție, nu a fost nici măcar bursier, așa cum sunt legendați cam toți liderii actualilor parteneri de guvernare de la USR – PLUS… Iar dacă Florin Cîțu nu a fost beneficiarul unei burse de studii, atunci cineva trebuie totuși să îi fi plătit taxele de școlarizare. Care se ridicau la acea dată la 70.000 de dolari pentru un an. Iar cu toate reducerile de care ar fi putut beneficia, un an de studiu la Grinnell College în perioada 1992 – 1996 tot costa minim 40.000 de dolari. Adică un total 160.000 de dolari. Bani pe care nu familia i-a achitat. Și atunci cine?

Vechile fonduri DIE

Serviciul de Informații Externe se înființa în zilele încă tulburi de la începutul lui februarie 1990. Numai că până la ”resetarea” fie și parțială a activității acestuia, structura a depins încă de vechile fonduri operative ale fostei DIE. Mai ales că acestea păreau la acea dată unele ”fără număr”. Dar și de vechea tactică în care DIE a excelat, cea de plantare a unor ”fantome” în chiar spatele liniilor inamice. Astfel că mai sunt încă generali în rezervă ai sistemului care nu uită cine și cui au plătit taxele de studii ale unor tineri colaboratori care urmau să fie apoi activați atunci când ”dinamica operativă” ar fi impus-o. Bineînțeles, aceasta este partea plină a paharului serviciilor secrete românești… Pentru că în prea multe cazuri mulți dintre cei care s-au perindat și încă sunt la conducerea statului român au fost racolați direct de către ”agenturili” străine. Iar rezultatele s-au văzut și încă se văd… Astfel că la un anume nivel al sistemului sunt încă ofițeri care chiar s-ar bucura să se confirme astfel de scenarii privind costisitoarea susținere logistică a unor viitori demnitari din fondurile fostei DIE. Chiar dacă între timp ”ofițerii racolatori” au ajuns să preia rețelele externe în dauna unui stat român aflat multă vreme în pragul imploziei. Ar fi practic ”răul cel mai mic” cu care ne-am putea confrunta. Iar fiecare zi cu care Florin Cîțu nu își liniștește barem apropiații cu privire la cine i-a plătit studiile din SUA, atunci structurile contrainformative românești nu au cum să stea liniștite. Fiind vorba de chiar premierul României. Și mai ales că ofițerii d e intelligence însărcinați cu misiunea de a desluși misterul școlarizării lui Cîțu din SUA, în perioada 1992 – 1996, parcă deja nu mai mușcă ”momeala” ce li s-a servit dimineața, prânz și seara.

L-a scăpat și de pușcărie!

Acum, întâmplător sau nu, la începutul anilor 1990 Mugur Isărescu era poate cam singurul care ar fi avut anvergura de a asigura școlarizarea peste hotare pentru tot felul de tineri. Și care acum se regăsesc la vârful cam tuturor partidelor politice, instituțiilor cheie ale statului român sau chiar al unor servicii secrete. Mai ales că, la acea dată cel puțin, apropierea guvernatorului BNR de ”rămășițele” fostei DIE era legendată a fi una încă extrem de puternică. Astfel că, la o adică, nici nu mai contează modalitatea de plată a lui Florin Cîțu pentru Colegiul din Iowa. În schimb, mult mai ”proaspătă” le este în minte unora ”boacăna” făcută de acesta, alături de ”siamezul” Lucian Isar, pe când s-a jucat de-a ”cursul valutar” la fosta ING Bank. Și cu toate că acesta a fost acuzat cu mânie financiară de ”atac speculativ asupra monedei naționale” de către chiar Banca Națională, Cîțu nu a pățit în realitate nimic. Veteranii SIE susținând că și de această dată actualul premier s-ar fi bucurat, fie și în ultima clipă, tot de clemența ”îngerului său păzitor” Mugur Isărescu. Cel care practic l-ar fi scăpat de pușcărie în 2008!

A mușcat mâna care l-a hrănit…

Drept urmare, imediat după numirea lui Florin Cîțu drept ministru de Finanțe, până și spre surprinderea propriilor colegi de partid, atacurile umilitoare ale lui Mugur Isărescu ar fi putut surprinde pe multă lume. Mai ales că acesta a avut grijă să îl facă cu ou și cu oțet pe Cîțu atât în fața președintelui Klaus Iohannis, cât și a fostului premier Ludovic Orban. După care, spre amuzamentul cohortei sale de zeci de consilieri provenind din rândurile serviciilor secrete, ”Manole” nu s-a sfiit să anunțe în gura mare că i-a dat ”interzis” lui Cîțu la BNR. Iar rezerviști din anturajul guvernatorului BNR au avut grijă să ”scurgă controlat” informații despre un Cîțu care ”a mușcat mâna care l-a hrănit” în tinerețe. Pentru a explica astfel aversiunea lui Isărescu față de ministrul Finanțelor.

… sau e ”acoperitul lui Manole”?

Numai că această variantă de lucru a început să se clatine tot mai serios după ce tocmai Florin Cîțu, cel aparent fără niciun spate politic mai de Doamne Ajută a tras marele loz câștigător al preluării conducerii Guvernului României! Ceea ce promovează în pole position varianta că, după o legendare ca la carte a aversiunii lui Isărescu față de Cîțu, premierul României să nu fie totuși decât ”acoperitul lui Manole”. Altfel fiind greu de explicat de ce guvernatorul BNR nu a încercat măcar să oprească această numire care l-a lăsat până și pe Ciucă cu gura deschisă. Și uite cum, cu cât mai repede va spune Cîțu cine i-a plătit cei patru ani petrecuți la Grinnell College, cu atât nu își vor mai consuma structurile contrainformative resursele oricum limitate pe acest subiect cât se poate de delicat pentru securitatea națională. SURSA: National.ro/Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro