Așa o fi?

Așa o fi?

Dincolo de rivalitățile istorice deja binecunoscute, deși neasumate, comunitatea românească de informații trebuie să salute remarcabila performanță din Republica Moldova a SRI-ului! Pentru că, da, trebuie spus clar și răspicat, în spatele acestui succes care a șocat deopotrivă Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, acolo unde nimeni nu mai credea că influența teribilei încrengături de servicii rusești FSB – SVR – GRU poate fi călcată în picioare se află o structură românească de informații.

Pesimismul generalizat cu privire la recuperarea celei mai sărace țări europene în sfera de influență democrată fiind aproape generalizat. Atât printre jucătorii din România, cât mai ales pentru partenerii externi. Mai ales după ce, în urmă cu doar câțiva ani, după cum am dezvăluit pe larg, SIE era alungat rușinos nu doar din Ucraina, dar și din Republica Moldova. Totul în urma unei operațiuni ruso – ucrainene mai mult decât agresive și care a produs o neverosimilă ”tabula rasa” în ceea ce privește prezența românească. Ce-i drept, pierderea primei bătălii majore din războiul hibrid pe care Federația Rusă chiar îl poartă împotriva României, cea încă identificată la Moscova cu eticheta oficială de ”stat ostil” datorându- se în mare măsură și ”pasivității” factorilor politici de decizie de la București.

Iată însă că schimbarea strategiei de după retragerea forțată a ”Externilor” începe a se dovedi una câștigătoare. Iar dacă la prima vedere susținerea Maiei Sandu la Președinție părea un demers diplomatic pur și simplu ”sinucigaș”, acesta s-a dovedit un prim pariu câștigat de SRI. Uite însă că pesimismul persistent din recenta campanie electorală de acum încheiată pentru impunerea unui nou parlament pro – european, cum că ”nu se face primăvară cu o singură floare” a fost spulberat de victoria zdrobitoare a PAS. Dovadă că, din momentul în care președintele Klaus Iohannis a înțeles că specialiștii ar fi bine să fie lăsați să își facă treaba, mai ales atunci când vorbim de un război, fie el și hibrid, purtat cu Regimul Putin, putem asista și la astfel de minuni. Însă greul de-abia acum începe…

Pentru că ”ursul rusesc” nu are timp să își lingă rănile. Și în ciuda noii majorități parlamentare a susținătorilor ”proiectului de țară” românesc din jurul Maiei Sandu va încerca să stopeze cu orice preț numirea unui premier girat de București. Așa că SRI-ul mai are de făcut față unei ultime provocări majore: punerea premierului deja agreat de marile Cancelarii occidentale. După care se poate deschide și șampania, după luni de ”navete” neștiute între București și Chișinău și riscantele operațiuni ”ilegale” ale ofițerilor români sub acoperire. Cei care au reușit, pentru prima dată după trei decenii, să țină brațul cel lung al Moscovei departe de partida românească din Basarabia!

Cine credea în PAS?

”Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, proeuropean) a câștigat scrutinul legislativ din Republica Moldova, obținând majoritatea în Parlament. Conform rezultatelor oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune de centru dreapta, proeuropeană, fondată de Maia Sandu, actualul președinte din Republica Moldova, a obținut 52,5 % din voturi, respectiv 63 de mandate în Parlamentul de 101 locuri”. Aceasta este știrea care a scurtcircuitat comunitatea internațională, de la Washington la Bruxelles, dar mai ales la Moscova!

Iar performanța electorală este cu atât mai importantă nu doar pentru că astfel a fost atins scopul final propus, numirea unui premier care să aibă în spate o majoritate PAS , dar mai ales pentru mesajul transmis la Washington și Bruxelles. Acolo unde, să recunoaștem, nimeni nu își făcea prea mari speranțe că proiectul Maia Sandu – PAS chiar va reuși! Lucru dovedit și de faptul că în ciuda declarațiilor diplomatice, sprijinul concret al SUA și UE pentru președinția Maiei Sandu, în această perioadă atât de dificilă de pandemie și instabilitate politică de la Chișinău a fost aproape neobservabilă. Însă cu atât mai mare este succesul românesc, cu cât toată ”logistica” aferentă, informativă și nu numai a fost asigurată de statul român! Cel care astfel a arătat că poate! Din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră reieșind că deja de la Washington și Bruxelles s-au transmis mesaje concrete nu doar de felicitare, dar că de acum atfel ”se bagă” și SUA și UE în consolidarea victoriei românești de la Chișinău.

”Tăvălugul” a funcționat!

După ce au reușit să deturneze toate ”pistele hibride” pe care structurile rusești au încercat să îndrepte campania electorală, oamenii din spatele Maiei Sandu au răsuflat ușurați încă din primele ore din dimineața alegerilor. Atunci când era clar că ”tăvălugul Diasporei” deja funcționează. Și care astfel a făcut ca mobilizarea emoțională din Diaspora să cuprindă și familiile rămase acasă, în Republica Moldova. Făcând astfel inutile cele câte 200 de ruble, echivalentul a 25 de dolari, cu cât s-a cumpărat un vot în stânga Nistrului.

Pentru Carina!

Contraatacul românesc împotriva ”Triadei” FSB – GRU – SVR este cu atât mai spectaculos, cu cât el vine după un ”moment zero” în care Federația Rusă ridicase tradiționala ”reprezentanță” sub acoperire diplomatică de la București la rangul superior de ”Centrală”. Și își permitea aroganțe de genul deschiderii unei ”casierii” în plin Centrul Capitalei, într-un bloc din Piața Unirii. Acolo unde plata ”idioților utili” se făcea cash, ziua în amiaza –mare și sub privirile neputincioase ale structurilor contrainformative românești. În timp ce firmele românești sub acoperire din Republica Moldova, cele care ar fi trebuit să asigure logistica formațiunilor proeuropene au fost radiate de la un cap la altul.

Prețul plătit de Carina Țurcan nu a fost în zadar

Însă cel mai dureros a fost ”avertismentul Țurcan”. Cel din care, uite că, totuși, cineva de la vârful sistemului a învățat ceva. Și anume că, în fața intereselor geo-strategice asumate ale Federației Ruse la ”gurile Dunării”, poziția ”ghiocel” chiar că nu ne mai poate ajuta. Dar nici un tam-tam mediatic al declarațiilor politice sforăitoare, dar fără acoperire în realitate. Iar astăzi, dacă Maia Sandu este președintele Republicii Moldova și la Chișinău va fi instalat un Guvern exclusiv PAS este și pentru Carina! Carina Țurcan, moldoveanca din Consiliul de Administrație al companiei energetice Inter Rao EES din Rusia, arestată ostentativ de FSB, ”tocată” psihic de propaganda de la Moscova și condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea României, prin intermediul Serviciului de Informații și de Securitate al Republciii Moldova. SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale