Așa o fi?

Așa o fi?

O anchetă a legislativului austriac a descoperit o „dependenţă reciprocă” între fostul guvern condus de actualul cancelar Sebastian Kurz şi o importantă companie de jocuri de noroc, relatează vineri dpa.

Judecătorul care supervizează aşa-zisa comisie de anchetă Ibiza a remis vineri parlamentului un raport de 870 de pagini referitor la posibile fapte de corupţie în rândul coaliţiei dintre Partidul Popular (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă-dreapta) care a guvernat Austria între 2017 şi 2019.

Legăturile excesiv de apropiate dintre aceste formaţiuni şi grupul austriac Novomatic „au permis acestuia din urmă să se bucure de un cuvânt de spus în sectorul jocurilor de noroc şi de perspectiva unui amendament la legea jocurilor de noroc”, se arată în raportul confidenţial, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Judecătorul care supervizează aşa-zisa comisie de anchetă Ibiza a remis vineri parlamentului un raport de 870 de pagini referitor la posibile fapte de corupţie în rândul coaliţiei dintre Partidul Popular (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă-dreapta) care a guvernat Austria între 2017 şi 2019.

Legăturile excesiv de apropiate dintre aceste formaţiuni şi grupul austriac Novomatic „au permis acestuia din urmă să se bucure de un cuvânt de spus în sectorul jocurilor de noroc şi de perspectiva unui amendament la legea jocurilor de noroc”, se arată în raportul confidenţial, potrivit agenţiei austriece de presă APA.

Acesta mai arată că reprezentanţi ai guvernului austriac au purtat în mod făţiş discuţii regulate şi intense cu Novomatic.

Novomatic a fost condusă până recent de Harald Neumann, consul onorific al României în Austria.

Unul dintre consulii onorifici ai României în Austria, Harald Neumann, a renunțat recent la titlu fără însă ca MAE să anunțe acest lucru printr-un comunicat oficial. Datele de contact au fost însă eliminate de pe site-ul Ambasadei României la Viena, la o dată necunoscută, fără însă a se face precizarea motivelor.

Numirea domnului Harald Neumann în funcția de Consul onorific al României în Austria Inferioară (Niederösterreich) a avut loc în cadru festiv în urmă cu circa 3 ani, mai precis la 1 august 2018. Ceremonia a avut loc la forumul Novomatic din Viena, în prezența Guvernatorului Austriei Inferioare, doamna Johanna Mikl-Leitner, a Secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe, domnul Dan Neculăescu și a Ambasadorului României în Austria la acea dată, domnul Bogdan Mazuru.

În octombrie 2019, cotidianul austriac Der Standard scotea la iveală o afacere de corupție cu cazinouri, în care este implicat și fostul fostul vice-cancelar al ÖVP, ministrul finanțelor Hartwig Löger din partidul lui Sebastian Kurz. În același dosar este implicat și Harald Neumann, consul onorific al României în Austria, care a demisionat de la conducerea companiei de jocuri electronice Novomatic. Potrivit publicației austriece Kurier, Neumann și-a anunțat plecarea din postul de CEO al companiei ”din motive de familie”.

Raportul nu a fost încă aprobat de parlament.

Comisia Ibiza a fost creată în contextul scandalului Ibizagate, în care fostul preşedinte al FPOe şi vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost filmat cu camera ascunsă în 2017 pe insula spaniolă Ibiza, fiind văzut cum îi propune contracte publice unei femei care se dădea drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unui sprijin electoral. Înregistrarea, prezentată în media doi ani mai târziu, a avut efectul unei bombe, determinând alegeri anticipate şi lansarea a numeroase anchete.

Acesta mai arată că reprezentanţi ai guvernului austriac au purtat în mod făţiş discuţii regulate şi intense cu Novomatic.

În dosarul Novomatic este inculpat consulul onorific al României în Austria.

Fără a fi acuzat direct, Sebastian Kurz a aterizat însă în centrul scandalului după ce, în cadrul anchetei, autoritățile au dat de o serie de mesaje text private între premier și apropiații săi.

Conținutul mesajelor indică jocuri de culise prin care tânărul premier este gata de orice pentru a-și promova agenda, împărțind favoruri politice.

În centrul anchetei de corupție se află relația dintre operatorii de cazinouri austrieci și oficiali. Și totul a pornit de la fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, eroul filmării din Ibiza, în care acesta se declara gata să favorizeze interese rusești în schimbul unor finanțări.

Scandalul a dus la căderea guvernului și la alegeri anticipate, în  toamna lui 2019.

Ei bine, același Strache a fost surpins într-una dintre înregistrări spunând că cei de la Novomatic, „plătesc pe toată lumea”. Cu alte cuvinte, el a susținut că grupul direcționează bani către toate partidele în schimbul favorurilor, acuzație pe care compania și partidele politice o neagă vehement.

Cu toate acestea, în cursul anchetei a fost descoperit un text trimis în 2017 de fostul șef al Novomatic ministrului de finanțe, Gernot Blümel, în care cerea o întâlnire cu Sebastian Kurz, pe atunci ministru de externe al Austriei, pentru a discuta „o donație și o problemă pe care o avem în Italia”.

Blümel și Kurz spun că întâlnirea nu a avut loc și donația nu a fost făcută niciodată.

După cum comentează ”Politico”, până cu nu mult timp în urmă, Kurz era văzut la Bruxelles drept viitorul politician conservator de succes al Europei.

Iar presa austriacă a ajuns să numească această rețea ce cuprinde politicieni, oameni din sectorul privat și din media printr-un joc de cuvinte: ”House of Kurz”.

Novomatic funcționează și în România (descrierea de pe pagina de internet din țara noastră): NOVOMATIC România, parte din Grupul NOVOMATIC, una dintre cele mai mari companii de tehnologie a jocurilor de noroc din lume, funcționează cu succes pe piața din România de peste 28 de ani.
Compania noastră este prezentă în toate sectoarele industriei jocurilor de noroc: aparate slot-machine, pariuri sportive, furnizor de VLT (automate jocuri video loterie), jocuri online, procesator de plăți, service, post service, piese de schimb etc.Novo Investment Ro a fost lansată în 2005 și gestionează distribuția aparatelor slot-machine, închiriind și oferind service de întreținere în întreaga țară. Novomatic România gestionează lunar 11,500 de echipamente de joc (2000 echipamente slot machine în propriile operațiuni, 3500 echipamente slot machines închiriate, 5500 VLT-uri, 600 terminale de pariuri sportive) și dispune de două depozite care facilitează procesul de pregătire și livrare al aparatelor în șapte centre: București, Timișoara, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Prin intermediul acestora, se oferă suport tehnic în toată țara, atât pentru echipamentele vândute, cât și pentru cele închiriate.
Datorită extinderii considerabile în întreaga țară, compania este considerată un „showroom uriaș” la nivel național, stabilind standardele în tehnologia aferentă jocurilor de noroc și calității serviciilor. De asemenea, se adaptează în mod constant la cerințele pieței și la schimbările permanente ale serviciilor și produselor oferite.
Grupul se bucură, de asemenea, de o activitate în peste 80 de săli de joc sub brandul „Admiral” și prin intermediul unei rețele extinse de parteneri și terți.
În 2015, NOVOMATIC România a lansat un nou operator în segmentul pariurilor sportive, brandul renumit la nivel internațional „TIP&CASH”. Acesta a adus în România o tehnologie revoluționară în domeniu prin terminalele automate de pariuri și a adus piața pariurilor sportive la un alt nivel. Funcționează în peste 300 de locații proprii și în parteneriat cu o rețea extinsă a celor mai de succes lanțuri de săli de joc.
Cunoscută la nivel internațional drept lider de tehnologie pentru jocurile de noroc și a terminalelor de video loterie (VLT), compania noastră operează în parteneriat cu Compania Națională Loteria Română SA, aproximativ 5.300 VLT, în circa 1.300 de locații.
Începând din 2017, NOVOMATIC România este unicul distribuitor la nivel național al echipamentelor de joc APEX. SURSA: 
flux24.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

2 Așa o fi?

3 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

4 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD

5 De citit...