Așa o fi?

Așa o fi?

Acum, ce este drept, nu o fi eșuat statul român în toate domeniile de activitate, așa cum s-a lamentat impasibil chiar moștenitorul sistemului ticăloșit, Klaus Iohannis. Numai că puținele excepții care mai rezistă pe ”baricadele” statului de drept nu fac decât să întărească regula preluării unor instituții cheie ale sistemului pe persoană fizică.

Se risipește misterul din jurul Cristinei Enache

Un astfel de exemplu, mai mult decât relevant, fiind cel al fostului director al Serviciului de Informații Externe, Cătălin Harnagea. Șeful spionilor români primind, după lăsarea la vatră, o nouă sinecură politică. Și anume conducerea RoAid, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, conectată direct la bugetul Ministerului Afacerilor Externe. Ce este drept, după o campanie de dezvăluiri fără precedent a ”NAȚIONAL”, în cele din urmă sistemul a reușit să se lepede de cel căruia încă îi place să i se spună ”H”-ul… Și care încă se visează șeful operativ al spionilor români. Mulți dintre ei, ce este drept, recrutați chiar pe perioada mandatului său. Atunci când SIE a schimbat liniile odată cu trecerea de la regimul Iliescu la cel al lui Emil Constantinescu.

De Crăciun și Paște, la New York!

A fost nevoie de un probatoriu ”beton” pentru ca ministrul de Externe să accepte, în cele din urmă, că avertismentele contrainformative repetate cu privire la Cătălin Harnagea chiar reprezintă deja o vulnerabilitate diplomatică internațională. Cu toate că ar fi fost suficientă în acest sens și simpla parcurgere a nenumăratelor articole din ”NAȚIONAL”. Și la care astăzi nu avem cum să nu adăugăm încă un episod din mandatul de ”il dolce far niente” al lui Cătălin Harnagea în fruntea RoAid.

Cătălin Harnagea, doar un pensionar care se mai crede șeful spionilor

Barem ca să înțeleagă și agenții operativi ai SIE care chiar își riscă viața cu adevărat pe toate meridianele lumii ce viață dulce de spion a dus ”H”-ul la conducerea Agenției care, în fond și la urma urmei trebuia să asigure suportul logistic și financiar al ”proiectelor strategice ale MAE”. Și uite cum, stranie coincidență, Cătălin Harnagea a ordonat, aprobat și decontat deplasări la New York atât înainte de Crăciun, cât și de Paște. Iar cum nicio urmă oficială nu pare să fi rămas după aceste ”deplasări oficiale” plătite din bugetul MAE, nu ai cum să nu citești de două ori rapoartele contrainformative privind ”partidele de shopping” programate de Cătălin Harnagea chiar înainte de Sărbătorile de Crăciun din decembrie 2018 și cele de Paște din aprilie 2019.

Ambasadorul Jinga, ”încondeiat” de Cătălin Dancu că a boicotat presupusa întâlnire cu Amina J. Mohammed

Astfel, sub pretextul unei vizite privind ”convorbiri bilaterale” la cel mai înalt nivel al Organizației Națiunilor Unite cu secretarul general adjunct Amina J. Mohammed, directorul general Cătălin Harnagea a ordonat cumpărarea a trei bilete de avion din bugetul de funcționare al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Cu data de plecare 14.12.2018. Costul întregii deplasări fiind de 69.450 Ron, la care s-a adăugat și suma de 2.780 dolari.

Cu Lucica și Cristina. Cu soția și…

Iar pentru ca aroganța lui Harnagea să fie deplină, acesta a plecat la New York, între 14 și 19 decembrie, atât cu soția Lucica, dar mai ales cu … Cristina! Tupeu care, cel puțin bărbătește vorbind, i-a lăsat cu gura căscată până și pe ofițerii de contrainformații cărora nu le-a venit să creadă că mai există astfel de ”masculi feroce”!

Cu Dancu, nu cu Amina!

Numai că eventuala invidie masculină nu i-a făcut pe aceștia să nu remarce totuși și alte stranii curiozități ale deplasării decontate de Cătălin Harnagea la New York. În chiar plină perioadă de cumpărături, înainte de Crăciun. Cum ar fi faptul că, deși s-a dus să se vadă cu Amina J. Mohammed, Cătălin Harnagea pare să se fi intersectat doar cu … Cătălin Dancu! Consulul României la New York la acea dată fiind convins – oare cum? – să ”îl bage în hârtii” pe ambasadorul României la ONU, apreciatul diplomat Ion Jinga, cum că ar fi ”boicotat” și nu s-ar fi preocupat de organizarea întâlnirii dintre Cătălin Harnagea și Amina J. Mohammed!!!

Elliott Harris și Cătălin Cezar Marin la New York, pe 20 decembrie 2018!

Astfel că, dacă nu avea programată întâlnirea sub al cărui pretext a dat o ”fugă” înainte de Crăciun până la New York, atunci ce a căutat totuși Harnagea acolo? Mai ales că, oficial de această dată, pe 20 decembrie 2018, tot la sediul ONU, directorul general adjunct al RoAid, Cezar Cătălin Marin avea o întâlnire de aproape două ore cu Elliott Harris, ”assistant Secretary General” și conducătorul politicii fiscale al ONU! Niciunul dintre cei prezenți neavând habar că și directorul RoAid, Cătălin Harnagea s-ar fi aflat tot cu o ”delegație oficială” la sediul ONU până în urmă cu doar 24 de ore!

Rețeaua cipriotă ”STELIOS” și vântul din Jamaica

Numai că ”Raportul CI” consemnează că, dincolo de ineditul ”triunghi” cu Lucica și Cristina, ”H”-ul ar fi promovat intens la New York un program drag nu neapărat lui, cât vechiului său prieten cipriot ”Stelios”. De altfel o mai veche cunoștință a structurilor contrainformative românești. Și cel aflat în spatele studiului de fezabiltate pentru proiectul ”Analiza sistemului energetic în Jamaica cu accent pe dezvoltarea energiei eoliene”. Proiect susținut din granturile asigurate de la bugetul MAE! Numai că, după cum reiese din ”Nota de Constatare” a Curții de Conturi intrată atât în posesia noastră, dar și a beneficiarilor legali, au fost identificate probleme mari atât la proiectul din Georgia, cât și la cel din Jamaica : ” Au fost angajate cheltuieli derulate de organisme de drept privat din România și plata de avansuri în cadrul acestor proiecte în valoare de 250.000 lei, pentru care nu au fost prezentate documente justificative legal întocmite. (…) Au fost finanțate 2 acorduri de finanțare înregistrate la RoAid sub nr. 1707/23.07.2018 în valoare de 50.000 euro și nr. 1708/23.07.2018 în valoare de 50.000 euro, cu același operator economic, pentru realizarea proiectelor din Anexa nr. 12. (…) Pentru finanțarea acestor proiecte , RoAid a acordat avansuri în data de 13.08.2018 și respectiv 06.11.2018 în valoare totală de 464.000 lei pentru ambele proiecte (Anexa nr. 13). Deși potrivit clauzelor menționate în Acordul de finanțare la pct.-ul 4, termenul maxim de depunere a rapoartelor finale a fost de 15.11. 2018, din documentele prezentate nu rezultă predarea acestora către RoAid. Pentru justificarea avansurilor acordate operatorului economic, acesta a depus copii ale unor documente, necertificate conform cu originalul. (…) Au fost justificate cheltuieli privind serviciile de consultanță în cadrul proiectului derulat pentru Jamaica fiind prezentată factura nr. 51/19.11.2018 (anexa nr. 15) emisă de o persoană fizică autorizată și documente de plată a acesteia în valoare de 200.000 lei, fără a fi prezentate documente din care să rezulte care au fost serviciile prestate efectiv în cadrul acestui proiect, precum și realitatea prestării acestor servicii”.

14.800 euro, poza cu robotul la Tokyo

Și la fel cum și-a mai programat o deplasare la New York și câteva luni mai târziu, în aprilie 2019, de Sărbătorile Pascale, Cătălin Harnagea s-a dovedit în schimb și mai generos cu Cristina. Cristina Enache de la Serviciul de Implementare Proiecte. Pentru care a dispus o deplasare prelungită de 21 de zile la Tokyo. Decontul de 14.800 euro fiind justificat cu fotografia unui roboțel! Astfel că febrilitatea cu care chiar și în aceste zile Cătălin Harnagea ”depune CV”-ul Cristinei Enache la două televiziuni de știri devine cel puțin suspectă. Pentru că ori Cristina Enache chiar este ”șefa” operativă, ori…

SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...