Așa o fi?/Spionajul rusesc ar fi cumpărat online ținte ucrainene de la companiile americane specializate!!

Așa o fi?/Spionajul rusesc ar fi cumpărat online ținte ucrainene de la companiile americane specializate!!

O sursă militară ucraineană consideră că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei sunt efectuate folosind imagini din satelit furnizate de companiile americane, relatează publicația The Atlantic.

Unii oficiali guvernamentali ucraineni au o frustrare „și mai profundă". „Ce se întâmplă dacă americanii, pe lângă faptul că nu trimit asistență defensivă în Ucraina, trimit asistență ofensivă Rusiei? O sursă militară ucraineană mi-a spus (n.r.: jurnalistului de la The Atlantic) că loviturile cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, ale rachetelor de croazieră care se numără printre cele mai costisitoare arme din arsenalul său nenuclear, sunt vizate folosind imagini din satelit furnizate de companiile americane", titrează publicația.

Un satelit face poze la un loc, apoi câteva zile sau săptămâni mai târziu o rachetă aterizează - cel puțin așa este descris pe scurt mecanismul. Uneori, un alt satelit este trimis pentru a capta imagini suplimentare ulterior, poate pentru a verifica amploarea daunelor. „Numărul de coincidențe, în care imaginile sunt urmate de lovituri, este prea mare pentru a fi aleatoriu", a spus sursa ucraineană.

Cazurile suspecte s-au adunat și, deoarece multe companii de imagini prin satelit oferă o listă de imagini arhivate, marcate cu date și coordonate, există posibilitatea să fie găsite „zeci de mii de imagini luate din Ucraina și să observați modele sugestive".

În săptămâna dinainte de 2 aprilie 2022, la aproximativ o lună după invazia inițială a Rusiei, imagini ale unui aerodrom îndepărtat din afara Myrhorod, Ucraina, au fost solicitate companiilor americane de cel puțin nouă ori. Myrhorod nu este un loc deosebit de interesant, în afară de aerodromul din zonă. Pe 2 aprilie, acolo au aterizat rachete. În săptămâna care a urmat, cineva a cerut din nou imagini ale aerodromului.

Imaginile prin satelit au precedat loviturile și în zonele urbane: în Lviv, chiar înainte de 26 martie 2022, cineva a însărcinat un satelit să se uite la o fabrică folosită pentru producția de armuri militare, scrie The Atlantic. Aerodromul a fost, de asemenea, lovit.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, cineva a comandat unei companii comerciale de sateliți să facă imagini noi ale Kievului, chiar înainte ca orașul să fie lovit de multe rachete. Există sute de astfel de cazuri - scrie publicația.

„Cu aproximativ șase luni în urmă nu ne puteam imagina că companiile private ar vinde imagini prin satelit în zone sensibile", a spus oficialul militar ucrainean. Dar „a devenit greu de crezut că aceste coincidențe sunt întâmplătoare".

Capacitățile sateliților rusești sunt limitate, iar cele ale Ucrainei sunt, de asemenea, limitate. Oricine a văzut filmările de pe rețelele de socializare cu infanteriști înghesuiti în tranșee este conștient de faptul că acest război este purtat de două țări sărace. Dar cu subterfugii, chiar și țările sărace pot încerca să închirieze serviciile celor bogați - sau, mai precis, serviciile companiilor private care operează în granițele celor bogați, scris publicația.

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Kateryna Chernohorenko, a trimis o declarație în care menționează că companiile de sateliti americane au sprijinit Ucraina. Dar ea a spus că experții ministerului ei suspectează că Rusia „cumpără imagini prin satelit prin intermediul unor companii terțe", care fac afaceri cu companii occidentale de imagini prin satelit și că aceste imagini „ar putea fi folosite în agresiunea armată împotriva Ucrainei".

Imaginile învechite și neclare sunt gratuite pe Google Maps. Imaginile actualizate și clare costă puțin mai mult. Un site numit spymesat.com urmărește sateliții diferitelor companii și oferă o estimare a costurilor pentru o imagine nou-nouță făcută data viitoare când unul dintre ei trece peste locația pe care o alegeți.

În afaceri, comanda unui satelit pentru a face o imagine se numește „sarcinare". Companiile oferă timpi de răspuns uimitor de rapid, la costuri de mii de dolari. Performanța mai rapidă și o rezoluție mai mare cresc costul pentru o poză.

Cele mai mari două companii comerciale de imagini prin satelit din SUA sunt Maxar și Planet. Ambele au creat imagini cu obiective ucrainene care au fost lovite ulterior de rachete rusești. Ambele companii au subliniat că își verifică cu atenție clienții și că respectă legea SUA care a interzis tranzacțiile cu Rusia de la începutul războiului.

Maxar a refuzat să comenteze cazurile specifice de comenzi suspecte pentru imagini spațiale în Ucraina, dar a spus că „a încetat toate activitățile cu entități rusești, inclusiv cu intermediari, la începutul lunii martie 2022”. Planet a spus că furnizează imaginile „entităților responsabile, cum ar fi guverne, organizații umanitare și mass-media”.

Șeful unei firme care analizează imagini din satelit a declarat pentru The Atlantic că au observat un model în 2022 între imaginile comandate și atacurile rusești reale. Acesta a detectat peste 350 de lovituri cu rachete rusești în primul an de război, toate acestea fiind lansate adânc în teritoriul ucrainean. The Atlantic i-a arătat unele dintre ele lui Jack O'Connor, care predă inteligența geospațială la Universitatea Johns Hopkins, și el a scris: „Datele sugerează că rușii fac ceea ce bănuiesc ucrainenii”, dar a remarcat că „nu există o cauzalitate directă” - o legătură în consecință care ar putea fi dovedită pe baza acestor date.”

O sursă ucraineană a declarat pentru The Atlantic că "ar dori să vadă aceste imagini moderate", poate permițând armatei ucrainene să vadă la ce sunt folosite imaginile înainte de a fi luate. Acesta a adăugat că "companiile ar trebui să se uite foarte atent la înregistrările celor care cumpără aceste imagini" și, eventual, să cotacteze serviciile de informații pentru a depista companiile suspectate că distribuie imagini către Moscova.

Andri Liskovici, un fost director din Silicon Valley, care acum conduce o organizație nonprofit din SUA, a fost sceptic cu privire la afirmațiile Maxar și Planet că ar putea controla destinația finală a imaginilor lor.

„Le lipsesc resursele necesare pentru a verifica în mod adecvat destinatarii finali ai produselor lor. Guvernele occidentale ar trebui să impună restricții privind distribuirea imaginilor prin satelit peste Ucraina, oferind acces la acestea doar destinatarilor verificați cu atenție”, a comentat Liskovici asupra situației.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Ciornohorenko a scris pentru The Atlantic că guvernul ucrainean „va propune un mecanism pentru a rezolva această problemă”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?