Așa-zisele „sinucideri” ale oamenilor de afaceri din Rusia sunt consecința luptelor între oligarhi care se ucid între ei, susține un bancher

Așa-zisele „sinucideri” ale oamenilor de afaceri din Rusia sunt consecința luptelor între oligarhi care se ucid între ei, susține un bancher

Un bancher și activist de origine americană a declarat pentru presa britanică că în spatele seriei de sinucideri din ultimele luni se află o bătălie sângeroasă pentru resurse în cadrul căreia oligarhii își elimină competitorii pe o piață afectată de sancțiuni.

Bill Browder a fost interzis în Rusia în 2005 după ce a preluat acțiuni ale unor mari companii

Bill Browder, activist și cofondator al Hermitage Capital Management -compania care a gestionat cel mai mare fond de investiții străin de pe piața din Rusia în anii după destrămarea URSS - înainte de a fi deportat în 2005 în Marea Britanie pe motiv că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, a declarat pentru presa britanică că valul recent de sinucideri printre manageri, directori și oameni de afaceri importanți din Rusia sunt în realitate „crime”.

În cadrul unei conferințe a centrului de reflecție britanic Henry Jackson Society, Browder a susținut că în interiorul „cuibului de vipere” al anturajului lui Putin se duce o bătălie pentru avantaje, bani și putere pe măsură ce „paleta economică se restrânge” din pricina sancțiunilor economice impuse Rusiei după declanșarea războiului în Ucraina.

Acești oameni nu sunt propriu-zis oligarhi, ci oameni aflați în poziții înalte ce dețin o anume autoritate asupra fluxurilor importante de bani – mai ales în afacerile cu petrol și gaz”, din companii precum Gazprom, Lukoil, Novatek sau Gazprombank.

Sancțiunile au fost devastatoare pentru Rusia...drept consecință, paleta s-a diminuat considerabil astfel că mulți oameni caută să-și mențină veniturile la nivelul avut înainte de începerea războiului. Prin urmate, toți se uită prin jur pentru a le redistribui”, a spus el, precizând că cei care au pe mână banii pot fi vizați și chiar uciși de cei care îi vor pentru ei.

Un val de sinucideri în circumstanțe tulburi

Morțile aparent misterioase printre managerii sau directorii de companii mari din Rusia s-au înmulțit după invazia rusă din Ucraina. În multe dintre cazuri apropiații au contestat versiunea oficială a unei sinucideri sau morțile au fost considerate suspecte pe fondul unor circumstanțe tulburi legate uneori de afacerile în care erau implicați.

Pavel Pcelnikov, directorul de PR al Căilor Ferate Ruse, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit împușcat mortal pe balconul apartamentului său din Moscova.

Fiul oligarhului Konstantin Goloșciapov – supranumit „maseurul lui Putin” - Dmitri, a fost găsit mort la doar câteva zile după ce tatăl său a fugit în Belarus, și poliția i-a percheziționat birourile, urmând să-l pună sub acuzare pentru delapidare.

În iulie, directorul de transport al Gazprom, Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit mort în piscina sa. Un prieten, care este un criminolog de top, a avertizat asupra unui incident necurat.

Miliardarul Alexander Subbotin, 43 de ani, ar fi murit în luna mai după ce „a urmat sfaturi de la șamani". Se crede că managerul Lukoil a fost otrăvit cu venin de broască, care i-a provocat un atac de cord.

Multimilionarul de origine ucraineană Evgheni Palant, în vârstă de 47 de ani, și soția sa Olga Palant, în vârstă de 50 de ani, au fost cele mai recente victime în acest lanț de decese în circumstanțe neclare, după ce au fost găsiți înjunghiați mortal în casa familiei lor din regiunea Moscovei săptămâna trecută, motivul oficial fiind o crimă din gelozie.

De la începutul anului, mai mulți apropiați ai lui Putin au murit în circumstanțe misterioase.

Ivan Peciorin - omul de bază al lui Putin pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei - ar fi „căzut” dintr-o barcă în apropierea Insulei Russky în circumstanțe misterioase. Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce președintele Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce "a căzut de la fereastra unui spital".

Vladislav Avaiev, în vârstă de 51 de ani, fost vicepreședinte al Gazprombank și fost oficial al Kremlinului, a fost găsit împușcat mortal în apartamentul său din Moscova.

Câteva zile mai târziu, Serghei Protosenia, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania. Protosenia fusese vicepreședinte al Novotek, o companie strâns legată de Kremlin.

În luna martie, miliardarul rus Vasili Melnikov, proprietarul companiei farmaceutice Medstom, și familia sa au găsiți înjunghiați într-un apartament din orașul Nijni Novgorod.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...