„Asalt major” al armatei ucrainene pe frontul de la Zaporojie. Atac cu zeci de drone în Crimeea

„Asalt major” al armatei ucrainene pe frontul de la Zaporojie. Atac cu zeci de drone în Crimeea

Sursele media ruse anunță un „asalt major” al armatei ucrainene care ar fi în plină desfășurare pe frontul de la Zaporojie, mai exact în zona Robotîne, pe axa Orihiv-Tokmak. Atacul ucrainean este susținut de peste 80 de blindate. Armata ucraineană a publicat vineri imagini cu blindate americane Bradley și trupe speciale în acțiune pe acest front. Concomitent, ministerul rus al Apărării a anunţat vineri dimineaţa că a doborât 42 de drone ucrainene în Crimeea, descriind un atac de o rară amploare asupra peninsulei anexate de Moscova în 2014, scrie Digi24 .

Ucrainenii au angajat în luptă peste 80 de blindate occidentale lângă Robotîne

ACTUALIZARE 09:10 În noaptea de 24/25 august au apărut imagini cu ceea ce pare a fi un amplu atac al armatei ucrainene pe frontul de la Robotîne - localitate recent eliberată de trupele Kievului. Ucrainenii au atacat aici cu „cel puțin 83 de blindate”, conform unor imagini în infraroșu transmise de o dronă de observare a rușilor.

Forțele militare ucrainene au publicat imagini care prezintă acțiuni ale trupelor speciale în aceeași regiune.

De asemenea, pe rețelele sociale au apărut inclusiv imabini cu blindate americane Bradley ale armatei ucrainene care „operează în afara Robotîne”.

Atacuri cu drone asupra peninsulei Crimeea

„Nouă drone au fost distruse în urma impactului tirurilor deasupra teritoriului Republicii Crimeea. 33 de drone au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit fără a-şi atinge ţinta”, a indicat Apărarea rusă pe Telegram.

A major Russian ammunition depot exploded after suspected Ukrainian strikes at Starokrymsky military training ground in annexed eastern Crimea. Un important depozit de muniții rusesc a explodat după atacul ucrainenilor la baza de antrenament militar Starokrimski din estul Crimeei anexate. Foto: Profimedia Images

Ministerul nu a furnizat nicio informaţie cu privire la eventuale pagube sau victime ca urmare a distrugerii dispozitivelor. Guvernatorul Sevastopolului Mihail Razvojaiev a anunţat anterior că mai multe avioane au fost doborâte în largul peninsulei „în zona Capului Chersonese”, situat la aproximativ 10 km de Sevastopol.

Moscova a doborât o rachetă ucraineană care viza „ţinte civile” în regiunea Kaluga precum şi „mai multe drone” în largul Crimeei, au anunţat de asemenea vineri dimineaţa autorităţile ruse.

O tentativă de atac a Kievului împotriva „unor ţinte civile de pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost dejucată”, a indicat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „Racheta a fost detectată şi distrusă de sistemele de apărare aeriană deasupra teritoriului regiunii Kaluga” la sud-vest de capitala rusă, a adăugat sursa citată fără a furniza informaţii privind locurile vizate sau eventuale victime sau pagube.

Agenţia de presă TASS a anunţat, de asemenea, închiderea traficului aerian pe aeroporturile internaţionale Vnukovo şi Domodedovo din Moscova vineri dimineaţa, citând surse din cadrul aviaţiei.

Regiunea Kaluga se învecinează cu cea a Moscovei, care a fost vizată de mai multe ori în ultimele zile de drone ucrainene, potrivit autorităţilor ruse.

O grupare rusă pro-Kiev îi îndeamnă pe mercenarii Wagner să treacă de partea Ucrainei și să răzbune moartea lui Prigojin

Un grup de militanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei îi îndeamnă pe mercenarii Wagner să schimbe tabăra şi să li se alăture pentru a răzbuna moartea fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, şi a comandantului lor Dmitri Utkin, relatează Reuters.

„Acum vă confruntaţi cu o alegere serioasă: puteţi sta într-o boxă a Ministerului rus al Apărării şi puteţi servi drept câini de pază pentru executanţii comandanţilor voştri sau vă puteţi răzbuna”, a declarat comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi Denis Kapustin, într-un mesaj video transmis joi seară. „Pentru a vă răzbuna, trebuie să treceţi de partea Ucrainei”, a spus comandantul.

Biden şi Zelenski au vorbit despre pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane F-16 (Casa Albă)

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pregătirea de către SUA a piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, pregătire care va începe în luna septembrie, a anunţat Casa Albă.

"Preşedinţii Biden şi Zelenski au discutat despre începerea pregătirii piloţilor de luptă ucraineni şi garanţia unei aprobări rapide pentru ca alte naţiuni să transfere avioane F-16 în Ucraina la finalizarea pregătirii", a declarat executivul american într-un comunicat

Piloţi ucraineni vor fi antrenaţi din septembrie de către Statele Unite pe modelul de avion de vânătoare F-16, a anunţat joi Pentagonul.

"Aceşti piloţi vor urma un curs în limba engleză" în Texas în septembrie, înainte "de a participa la pregătirea pentru pilotaj" în Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, luna următoare, a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat