Asaltul de la Capitoliu:Fostul şef de cabinet al lui Trump nu mai vrea să coopereze cu ancheta, riscând urmăriri penale

Asaltul de la Capitoliu:Fostul şef de cabinet al lui Trump nu mai vrea să coopereze cu ancheta, riscând urmăriri penale

Fostul şef de cabinet al lui Donald Trump Mark Meadows a declarat marţi că nu mai este dispus să "coopereze" cu ancheta lansată după asaltul din ianuarie de la Capitoliu, ceea ce i-ar putea atrage urmăriri penale, relatează dpa şi AFP.

Meadows ar fi fost primul dintre apropiaţii lui Trump care depune mărturie în faţa comisiei de anchetă cunoscute ca "6 ianuarie", data la care mii de susţinători ai liderului de atunci de la Casa Albă au invadat sediul Congresului american, într-o tentativă de a-i împiedica pe legislatori să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. Audierea era prevăzută pentru miercuri.

După ce a ignorat o primă citare în faţa comisiei din Camera Reprezentanţilor, Meadows, care a fost cel mai apropiat consilier al preşedintelui Trump şi este considerat un martor-cheie, a încheiat un acord de cooperare cu legislatorii, înainte de a face din nou un pas înapoi.

După anunţul de marţi al fostului consilier, preşedinţii comisiei de anchetă, democratul Bennie Thompson şi republicana Liz Cheney, au atenţionat într-un comunicat că, dacă acesta nu se răzgândeşte până miercuri, comisia nu va "avea de ales" decât să recomande punerea sa sub urmărire penală.

Un alt aliat al lui Trump, Steve Bannon, a fost deja inculpat din acelaşi motiv şi riscă pedeapsa cu închisoarea, procesul fiind prevăzut să înceapă pe 18 iulie anul viitor.

Sfidarea Congresului reprezintă un delict ce poate fi sancţionat cu până la un an de detenţie şi o amendă, dar chiar dacă acuzatul este condamnat nu este sigur că informaţiile cerute vor fi puse la dispoziţia comisiei.

Thompson a declarat totuşi anterior pentru CNN că Meadows a pus la dispoziţia anchetei circa 6000 de e-mailuri.

Avocatul lui Mark Meadows a explicat marţi că acesta se teme că dreptul său de a păstra secrete anumite informaţii nu va fi respectat.

De obicei foarte discret, Meadows (62 de ani) a ieşit din umbră săptămâna trecută anunţând apariţia unei cărţi despre ultimele luni la Casa Albă ale miliardarului republican. Cartea, intitulată "The Chief's Chief" ("Şeful şefului"), a fost lansată marţi.

Responsabilii comisiei de anchetă şi-au exprimat de altfel regretul că Meadows refuză să depună mărturie "în pofida faptului că furnizează detalii privind atacul din 6 ianuarie, inclusiv conversaţii cu preşedintele Trump, în cartea pe care o promovează acum". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu