ASF: Activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 33% în primul trimestru

ASF: Activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 33% în primul trimestru

Fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) au cumulat, la finele lunii martie, 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară, printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%.

"Piaţa pensiilor private a fost cel mai puţin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire şi de investire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creşteri de la perioadă la perioadă", se menţionează în comunicat.

Ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârşitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiţii în acţiuni.

La Pilonul II (fondurile de pensii administrate privat) valoarea totală a activelor a fost, în perioada ianuarie-martie 2021, de 80,24 miliarde lei, iar cea a activelor nete de 80,19 miliarde lei. Numărul participanţilor se ridica la 7,68 milioane persoane, contribuţia medie fiind de 197 lei/participant.

Contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat au însumat 2,42 miliarde lei. Rata medie ponderată de rentabilitate a fost de 6,1%, valoarea medie a activului unui participant de 10.670 lei. Plăţile activului personal net către participanţi au fost de circa 64 milioane lei, pentru 3.991 participanţi şi beneficiari.

În cazul fondurilor de pensii facultative - Pilonul III, valoarea totală a activelor nete s-a ridicat la 3,1 miliarde lei, numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative fiind de 534.760 persoane. Contribuţia medie a fost de 145 lei/participant, iar contribuţiile virate în sistemul de pensii facultative de 92 milioane lei.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat s-a cifrat la 9,09% şi a celor cu grad de risc mediu la 7,79%. Valoarea medie a unui cont a fost de 5.797 lei.

În ceea ce priveşte plăţile activului personal net către participanţi, acestea au fost de aproximativ 27 milioane lei, pentru 2.587 participanţi şi beneficiari.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...