Asigurații Euroins ar putea rămâne cu buzele umflate fără intervenția statului

Asigurații Euroins ar putea rămâne cu buzele umflate fără intervenția statului

După ADAS, Metropol, Astra, Carpatica și City Insurance, Euroins este a 6-a companie care vinde RCA care intră în faliment. „Partea cea mai gravă este că nu sunt bani la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nici să acopere mai vechea pagubă făcută de City Insurance”, susțin surse din ASF.

Cel puțin teoretic, după ce decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va fi publicată în Monitorul Oficial, păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la Euroins se vor putea adresa FGA pentru despăgubiri.Problema este că Euroins deține 39% din piața RCA, iar costurile pe care FGA va trebui să le achite vor fi de minim 500 milioane de euro. În principiu, statul român va trebui să pună la dispoziție acești bani pentru că în acest caz instituțiile statului român au greșit în mod repetat extrem de grav. Mai exact, instutuții ca ASF și Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor ar fi trebuit să vadă la timp tranzacțiile extrem de suspecte derulate de Euroins , tranzacții REPO, împrumuturi intra-grup. Mai toate raportările Euroins erau false, iar ASF nu s-a preocupat prea mult să le verifice, deși existau atât de multe indicii. Este un faliment în care sunt implicați inclusiv factori politici care au intervenit în favoarea Euroins făcând presiuni asupra unor membri din Consiliul ASF. Oricum, vor urmă creșteri ale RCA de minim 25% care vor afecta cei 10 milioane de proprietari de autovehicule”, au precizat sursele.

„Dacă va trebui să intervină, Guvernul o va face pentru a proteja cetățenii. Consumatorii să fie protejați pentru a nu mai crește prețurile“, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

Sursele de finanțare ale FGA

Art 5, legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților prevede că resursele financiare ale Fondului provin din următoarele surse:

- contribuţii ale asigurătorilor la Fond;

- dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;

- sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;

- sume din recuperarea creanţelor Fondului;

- sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;

- sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;

- împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;

- dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” că, în situația în care nu sunt fonduri suficiente, „FGA va lua un împrumut”. „Este absolut exclusă posibilitatea ca statul român să finanțeze FGA, neexistând niciun cadrul legal în acest sens”.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...