Asistentele medicale din Marea Britanie se pregătesc să intre în grevă. Mișcarea de protest este fără precedent

Asistentele medicale din Marea Britanie se pregătesc să intre în grevă. Mișcarea de protest este fără precedent

Asistentele medicale britanice vor intra în grevă pe 15 şi 20 decembrie. Acțiunea de protest este fără precedent în 106 de ani de activitate a organizației asistentelor medicale și demonstrează gravitatea crizei sociale din Regatul Unit.

Activitatea spitalelor din Marea Britanie riscă să fie paralizată de greva asistentelor

Asistentele medicale s-au săturat. Destul cu salariile mici (...), destul că nu putem acorda pacienţilor îngrijirile de care au nevoie", a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN).

Conform Agerpres, membri sindicatului au votat votat pe data de 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, care a fost înfiinţat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunţat vineri două zile de acţiune, zilele de 15 şi 20 decembrie, după respingerea negocierilor de către guvern.

Salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20%

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieţii, inflaţia depăşind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Ministrul Sănătăţii, Steve Barclay, a spus că „acesta este o perioadă dificilă pentru toată lumea", iar guvernul nu poate răspunde cerinţelor „inacceptabile" ale RCN care „reprezintă o creştere salarială cu 19,2%".

Un spital din patru a înfiinţat bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

Criză gravă în sistemul de sănătate

Greva intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanţat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă . Guvernul a anunţat o creştere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline în următorii doi ani.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate, iar deficitul se adâncește. Anul trecut, 25.000 de asistente sau moaşe care lucrau în sectorul public au plecat. „Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranţa pacienţilor", a acuzat sindicatul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”