Asociația Colectiv cere Guvernului ca fondurile pentru victime să fie date "fără atâtea piedici"

Asociația Colectiv cere Guvernului ca fondurile pentru victime să fie date "fără atâtea piedici"

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a cerut Guvernului să ajute răniții incendiului din clubul bucureștean, precizând, după o întâlnire care a avut loc marți, la Palatul Victoria, că nu a solicitat bani în plus, ci ca fondurile deja alocate "să se dea fără atâtea piedici".

"Urgența numărul 1 sunt răniții noștri, deci ajutorarea lor din punct de vedere medical, nevoi medicale, nevoi psihologice. Este necesar să-i protejăm cumva și din punctul de vedere al deplasărilor foarte multe după tot felul de documente, pentru un certificat medical trebuie să alerge pe la zece instituții. (...) Nu am cerut bani suplimentari, am cerut ca acele sume care au fost oferite de Guvern să se dea la timp, să nu trebuiască oamenii să alerge, să nu întâlnească acolo tot felul de hârtii. Suntem în București, aici, ca să obții trei semnături, trebuie să alergi în două sectoare", a spus Eugen Iancu, după ce s-a întâlnit cu Raul Pătrașcu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Eugen Iancu a făcut referire la banii pentru însoțitori. "Nu am cerut absolut nimic în plus. Strict ceea ce s-a dat să se dea într-un mod mult mai simplu, fără atâtea piedici. (...) Gândiți-vă că sunt oameni arși care se îmbracă foarte greu, nu poți să-i pui să facă cinci deplasări, în cinci zile. Nu le decontăm banii de însoțitor, dar ei trebuie, vă dați seama", a adăugat Eugen Iancu.

Acesta a precizat că este necesar un program pentru persoanele arse.

"Noi am venit să ne prezentăm ca asociație, să ne prezentăm planurile, proiectele și, de asemenea, punctual anumite (...) nevoi ale răniților și de aici am pornit de la ideea că în afară de cele câteva zeci de răniți ai noștri din Colectiv trebuie să dezvoltăm un program pentru arșii din România, pentru care nu există cam nimic. (...) Am venit (...) și să încercăm să centralizăm toate problemele noastre, din partea noastră și din partea ministerelor, din partea Ministerului Sănătății și a Ministerului Muncii, care ar trebui să îi ajute cu concediile medicale, să nu mai alerge. Dacă nu ai degete, nu poți să vii lună de lună să arăți că nu ai degete. Deci ar trebui simplificat", a explicat Eugen Iancu.

Eugen Iancu a mai spus că, în urma întâlnirii de la Guvern, a obținut promisiunea că, în cel mai scurt timp, se vor rezolva problemele.

Totodată, el a precizat că nu s-a discutat la întâlnire despre raportul Corpului de control al premierului referitor la incendiul din Colectiv.

"Raportul primului-ministru nu are putere legislativă, e doar un document de informare. (...) Așa s-a întâmplat acolo. Din cei 187 de răniți, peste 100 au ajuns cu taxiuri și cu mașini proprii, vreo 70 au ajuns cu salvările. Deci ce mai avem de spus? Restul au ajuns fără fișe de triere, acolo nu a existat medic de triere, nu înțeleg dacă au apărut sau nu fișe între timp, dar cert este că de acolo niciunul nu a plecat cu fișă de triere medicală, semnată de un medic. Așa ceva n-a existat. Acest lucru l-a subliniat raportul, este o realitate pe care cineva trebuie să și-o asume. Salvările nu au ajuns în opt minute, ci au ajuns în alți timpi", a arătat Iancu.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor