Asociația Magistraților își exprimă solidaritatea cu judecătorii care au refuzat să participe la ședința CSM

Asociația Magistraților își exprimă solidaritatea cu judecătorii care au refuzat să participe la ședința CSM

Asociația Magistraților din România (AMR) și-a exprimat miercuri solidaritatea cu judecătorii care au refuzat să participe la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul CSM a fost amânat miercuri din lipsă de cvorum , după ce judecătoarele Cristina Tarcea (președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț și Evelina Oprina au condiționat participarea lor la ședință de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspecției Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspecției Judiciare.

"Asociația Magistraților din România își exprimă solidaritatea cu punctul de vedere și cu atitudinea judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, care astăzi au dovedit tăria, verticalitatea de a susține o opinie argumentată, în consonanță cu scopul pentru care judecătorii i-au votat și i-au trimis să îi reprezinte prin întreaga activitate a 'garantului independenței justiției'. Nu așteptăm menținerea unei stări de lucruri, împietrite, ci o necesară schimbare în modalitatea de abordare a problemelor, precum și în comunicarea cu magistrații", declară AMR într-un comunicat de presă.

AMR consideră că absența judecătorilor din CSM nu a fost determinată de un "moft, de o proastă dispoziție ori de o punere de-a curmezișul fără temei", ci de respectarea principiului dreptului la apărare.

"Faptul că nu s-a putut discuta ordinea de zi programată pentru ședința Plenului CSM de azi este regretabil și, pe bună dreptate, semnatarele comunicatului de presă și-au cerut scuze de la colegii judecători și procurori. Însă, acest argument nu poate fi folosit, în sine, pentru a pune sub preș discuția importantă referitoare la modalitatea în care privim și în care respectăm principii ce țin de ABC-ul dreptului, indiferent că se referă la oameni din sistem (cum sunt și magistrații numiți în funcțiile de conducere la Inspecția Judiciară) sau la oamenii ce intră în contract cu sistemul. Și-așa există derapaje (nu putem susține că suntem 'ușă de biserică', fără de greșeală), dar de la CSM nu trebuie să vină nici un semn care să dea impresia că ne e tot una", mai arată Asociația Magistraților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 1.000.000 lei într-un singur an

4 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!