Asociaţii de elevi: Plafonul pentru transportul gratuit al elevilor acoperă 29,46% din costurile lunare reale

Asociaţii de elevi: Plafonul pentru transportul gratuit al elevilor acoperă 29,46% din costurile lunare reale

Plafonul stabilit prin OUG 50/2021 privind asigurarea transportului gratuit al elevilor acoperă 29,46% din costurile lunare reale, arată raportul "Analiza transportului judeţean gratuit al elevilor din România", prezentat miercuri de asociaţiile de elevi din ţară.

Potrivit raportului, 61% dintre consiliile judeţene au încheiat contacte de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean, iar 39% nu au încheiat.

Analiza arată că 85,4% aplică OUG nr. 50/2021 transportului judeţean, în timp ce restul nu.

La întrebarea referitoare la decontarea transportului intrajudeţean, răspunsurile inspectoratelor şcolare au fost: 52,6% - "Da", 39,5% - "Neclar", 5,3% - "Nu au fost solicitări", iar 2,6% - "Nu a putut fi colectat".

"Raportul evidenţiază lacunele legislative şi executive din cauza cărora elevii navetişti se confruntă cu probleme financiare, fiind un factor important în abandonul şcolar", se arată în documentul menţionat.

Printre sugestiile reprezentanţilor elevilor se numără asigurarea la nivelul bugetului de stat de fonduri destinate către judeţe pentru asigurarea subvenţiilor pentru transportul gratuit al elevilor, necondiţionarea asigurării transportului judeţean gratuit al elevilor de primirea sumelor de la bugetul de stat şi implicarea prefecţilor pentru asigurarea încheierii contractelor de delegare a serviciului public de transport judeţean în termenul prevăzut de lege. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească