Asociere între NASA şi SpaceX pentru a evita coliziuni între rachetele şi respectivii lor sateliţi

Asociere între NASA şi SpaceX pentru a evita coliziuni între rachetele şi respectivii lor sateliţi

Agenţia spaţială americană NASA şi compania SpaceX au încheiat un acord de securitate pentru a evita coliziuni între rachetele şi respectivii lor sateliţi, a informat joi Steve Jurczyk, administrator interimar al entităţii federale, relatează EFE.

Jurczyk a explicat într-un comunicat că, având în vedere creşterea numărului de sateliţi lansaţi de companii comerciale precum SpaceX, "este fundamental să sporim comunicarea, să schimbăm informaţii şi să stabilim practici mai bune pentru a garanta că vom menţine toţi un mediu spaţial mai sigur".

Ideea este de "a se evita coliziuni între navele spaţiale ale NASA şi marea constelaţie de sateliţi SpaceX Starlink, precum şi cu misiunile de călătorie în spaţiu", a precizat NASA.

Se va încerca totodată evitarea "conjuncţiei" care se produce când există "o prea mare apropiere între două obiecte spaţiale, în general la o viteză foarte mare".

Prin lansare masivă de sateliţi din reţeaua Starlink, SpaceX îşi propune să ofere acces la internet de mare viteză, constant şi "accesibil" utilizatorilor din toate colţurile lumii prin intermediul acestor sateliţi care vor opera pe o orbită joasă, fapt ce va permite o mai bună conexiune.

Acordul va permite un nivel mai profund de coordonare, cooperare şi schimb de date şi defineşte responsabilităţile şi procedurile pentru coordonarea securităţii zborurilor.

Atât NASA cât şi SpaceX beneficiază de această interacţiune îmbunătăţită ce garantează ca toate părţile implicate să cunoască poziţia exactă a navelor spaţiale şi a respectivilor sateliţi.

Navele spaţiale Starlink sunt dotate cu receptori satelitari de navigaţie globală pentru a măsura parametrii orbitali, un sistem de propulsie ionică şi o capacitate de manevră autonomă care oferă date pentru un schimb reciproc de informaţii rapid şi proactiv.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …

5 Așa o fi?