Aspectul fizic, una din cauzele discriminării salariale (studii)

Aspectul fizic, una din cauzele discriminării salariale (studii)

Discriminarea salarială având drept cauză aspectul fizic este o problemă stânjenitoare, dar care reflectă o realitate crudă a domeniului muncii. Instituția independentă din Franța ''Apărătorul Drepturilor'' (Le Défenseur des droits) a publicat luni pe site-ul său un barometru care arată că aspectul fizic constituie unul din principalele criterii de discriminare la angajare. Ideea a fost evidențiată și în trecut de sociologi sau în diverse cercetări conform cărora aspectul fizic ar fi al doilea criteriu de discriminare la angajare, după vârstă, la care se adaugă faptul de a fi supraponderal sau prost îmbrăcat. Însă și după angajare kilogramele în plus sau un fizic dizgrațios continuă să joace un anumit rol în evoluția carierei și salariului.

"Statistic vorbind, este o realitate", afirmă sociologul Jean-Francois Amadieu, director al Observatorului pentru Discriminări din Franța. Frumusețea ține fără îndoială de o apreciere subiectivă. Pentru a observa felul în care aspectul fizic poate influența salariul, sociologul francez a arătat că se pot lua în considerare studii realizate pe criterii obiective (fără legătură directă cu frumusețea), relatează site-ul metronews.fr .

Cercetătorul francez Nicolas Herpin a publicat în 2002 un studiu referitor la "influența înălțimii bărbaților asupra vieții de cuplu și a carierei profesionale". El a constatat atunci că cei mai scunzi de 1,70 metri nu numai că își găsesc mai greu încălțăminte, dar pleacă și cu un handicap serios în domeniul muncii: "Înălțimea semnificativă este un atu economic pentru bărbați. La aceeași diplomă obținută, bărbații mai înalți au o carieră profesională mai bună fiindcă li se încredințează mai multă responsabilitate și poziții mai ridicate în ierarhie", scrie Herpin.

În Franța s-au făcut și studii asupra legăturii dintre kilogramele în plus și salariu. Ultimul studiu ObEpi-Roche arăta astfel că aproape 23% dintre obezi câștigă între 900 și 1.200 de euro pe lună, procentul scăzând la sub 9% în cazul salariilor cuprinse între 3.800 și 5.300 de euro. "Cele care sunt judecate mai mult în funcție de aspectul fizic sunt femeile", arată studiul.

În Hexagon nu s-au realizat în schimb studii care să abordeze direct o eventuală relație între salariu și sentimentul că ești frumos sau nu. Ele există totuși în alte țări. Profesorul american Daniel Hammermesh a demonstrat în lucrarea "Beauty Pays" publicată în 2001 că oamenii frumoși (sau cel puțin cei care se apreciază ca atare) au în medie venituri mai mari decât ceilalți. Concluzia sa a fost că bărbații avantajați de natură câștigă cu 17% mai mult decât cei cu un fizic mai puțin fericit, diferența fiind de 13% în cazul femeilor.

Există în schimb și fenomenul invers, ca evoluția profesională a unui bărbat frumos să fie barată de superiori invidioși sau o femeie cu fizic strălucit să fie victima "stereotipului blondei"?, se întreabă sociologii. "Acest fenomen există și a fost deja studiat. Nu este valabil pentru bărbați, însă femeile sunt adesea apreciate prin prisma aspectului fizic, unele dintre ele, la angajare sau în viața profesională, confruntându-se efectiv cu prejudecata +frumoasă și proastă+", spune Amadieu. Sociologul a făcut un test prin intermediul Observatorului pentru Discriminări în departamentul francez Essonne. "Am observat că o tânără frumoasă poate fi asistentă a directorului, dar mult mai rar să lucreze într-un post de agent administrativ sau în contabilitate", afirmă sociologul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!