Asta explică multe...

Asta explică multe...

Statele Unite au furnizat Kievului informații secrete extrem de precise, cu ajutorul cărora forțele ucrainene au reușit să-și mute rapid sistemele antiaeriene ori avioanele de luptă înainte ca ele să fie distruse în bombardamentele și atacurile cu rachete lansate de armata rusă, au declarat mai mulți oficiali americani pentru NBC News .

„Rușii au bombardat efectiv niște câmpuri goale, acolo unde credeau că se află sistemele antiaeriene”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului. „Acest lucru a avut un impact enorm asupra capacității forțelor terestre ale armatei ruse”.

Informațiile, furnizate în timp real de către serviciile de spionaj americane, i-au ajutat pe ucraineni inclusiv să doboare un avion rusesc de transport cu sute de parașutiști la bord, în a doua zi de război, ceea ce a ajutat armata ucraineană să respingă un asalt rus asupra aeroportului din Hostomel, de lângă Kiev.

Soldiers launching rocket on computer Serviciile secrete și de informații militare ale SUA au ajutat Ucraina să reziste în fața invaziei ruse. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Pe 25 februarie, comandamentul armatei ucrainene anunța doborârea unui avion de transport Iliușin Il-76 al Federației Ruse, plin cu parașutiști, conform Kievului. Deși rușii au reușit să preia provizoriu controlul asupra aeroportului Hostomel, nu au putut transporta trupe pe calea aerului, ceea ce a și dus în cele din urmă la retragerea rușilor din zona Kievului.

„Furnizăm în mod regulat informații secrete precise, oferite în timp real, ucrainenilor aflați pe lina frontului, pentru a-i ajuta să-și apere țara împotriva agresiunii Rusiei și vom continua să facem asta”, a declarat pentru NBC, sub protecția anonimatului, un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Protecția lui Volodimir Zelenski, realizată inclusiv cu ajutorul informațiilor sensibile furnizate de CIA

Oficialii americani au declarat că astfel de exemple sunt doar o parte din operațiunea „masivă” și fără precedent inițiată de Washington, de a împărtăși instant informații clasificate cu o țară care nu face parte din NATO.

Informațiile secrete furnizate de americani includ și diverse coordonate care îi ajută pe militarii ucraineni să atace și să lovească anumite ținte sau poziții ale trupelor ruse.

De asemenea, inclusiv informațiile furnizate de CIA l-au ajutat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să scape de tentative de asasinat. CIA se consultă în mod regulat cu serviciile ucrainene referitor la deplasările pe care le face șeful de stat ucrainean și se asigură că acesta nu se află niciodată în același loc cu toți liderii implicați în lanțul de comandă și decizie de la Kiev.

În luna martie, serviciul ucrainean de contraspionaj militar a anunțat dejucarea unei posibile tentative de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Membrii unui grup condus de un agent FSB ar fi încercat să ajungă în Kiev sub acoperirea de militari ucraineni din cadrul forţelor de apărare teritorială.

Detaliile despre felul în care ucrainenii au reușit să-și protejeze sistemele antiaerene și doborârea avionului cu parașutiști ruși nu au fost până în prezent făcute publice, notează NBC, dar arată cât de important a fost pentru Ucraina acest ajutor informațional, din partea serviciilor secrete ale SUA și al Pentagonului, pentru a face față invaziei ruse în cele două luni de război.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...