Astfel de „dihănii” americane au ajuns și-n Ucraina?

Astfel de „dihănii” americane au ajuns și-n Ucraina?

Gigantul american Lockheed Martin a livrat primul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) modernizat de tip M270A2 către Armata Statelor Unite ale Americii.

Potrivit informațiilor publicate de Magnolia Reporter, primul M270A2 a fost livrat Armatei americane în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc săptămâna trecută, pe data de 7 iulie.

Sistemul de rachete cu lansare multiplă M270A2 e versiunea mult îmbunătățită a M270, lansatoare care au fost folosite în premieră în timpul Războiului din Golf din 1990. Procesul de modernizare nu doar că va mări perioada de viață a lansatoarelor, dar Lockheed va dezvolta noi generații de rachete care vor fi integrate și vor mări considerabil raza de acțiune.

Despre M270A2, noua versiune a sistemelor de rachete cu lansare multiplă (MLRS)

2. Multiple L... (multiple-launch-rocket-system-mlrs-m270_19784400.jpg)

Multiple Launch Rocket System (MLRS) M270, foto: Lockheed Martin

Durata de viață va fi preungită, astfel că lansatoarele vor rămâne în serviciu până în jurul anului 2050. Procesul de moderinizare a început în 2017 când U.S. Army a trimis 160 de lansatoare către mentenanță. Vor fi modernizate toate cele 225 de lansatoare.

Versiunea M270A2 a cunoscutelor lansatoare are la bază același șasiu șenilat, dar va include un nou Centru de Comandă al Focului.

În urma procesului de modernizare lansatorul este mai înlat și dispune de un blindaj întărit, precum și mijloace noi de protecție. Cu un motor de 600 cai putere, versiunea M270A2 primește și un nou sistem de transmisie.

M270A2 devine mai „letal”. Noile rachete ER GMLRS și PrSM vor mări raza de acțiune la 150 km și 500 km

Lansatoarele vor putea integra sisteme noi de armament. Noul Centru de Comandă al Focului va permite integrarea unor noi tipuri de muniție precum versiunea modernizată a GMLRS. ER GMLRS (Extended Range Guided) va mări raza de acțiune de la 80 de kilometri la 150 de kilometri.

Totodată, noua versiune a lansatorului va permite și integrarea noii generații de rachete Precision Strike Missile (PrSM) dezvoltate de Lockheed Martin care sunt așteptate să fie operaționalizate în 2023. Aceste rachete sunt dezvoltate pe baza actualelor rachete tactice ATACMS. Față de ATACMS, a căror rază de acțiune este de 300 de kilometri, noile PrSM vor dispune de o rază de până la 500 de kilometri.

Desigur, noua versiune a lansatorului multiplu de rachete M270A2 va putea integra și actualele ATACMS.

Amintim că lansatoare M270 au fost trimise Ucrainei, atât de SUA cât și de Marea Britanie. Totodată, Norvegia preciza și ea că va trimite Ucrainei astfel de lansatoare.

SUA au anunțat inițial că nu vor trimite în Ucraina rachete tactice ATACMS cu raza de acțiune de 300 de kilometri, pentru a preveni lovirea de ținte pe teritoriul Rusiei, cu posibile consecințe de atragere a SUA și NATO în conflict.

ATACMS pot fi integrate și pe lansatoarele HIMARS. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...