Astronauta Peggy Whitson a preluat comanda Stației Spațiale Internaționale (FOTO/VIDEO)

Astronauta Peggy Whitson a preluat comanda Stației Spațiale Internaționale (FOTO/VIDEO)

Peggy Whitson, care va deveni în curând cea mai experimentată astronaută americană înregistrând cel mai lung timp petrecut în spațiu, a preluat duminică comanda Stației Spațiale Internaționale. Trei membri ai echipajului, doi de origine rusă și un american, urmează să revină luni pe Pământ, informează Reuters.

Pentru Whitson, în vârstă de 57 de ani, aceasta este a doua perioadă în care se află la conducerea stației spațiale experimentale, un proiect multinațional în valoare de 100 de miliarde de dolari al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale din SUA (NASA) și al Agenției Spațiale Ruse Roscosmos.

La 24 aprilie anul acesta, Whitson va deveni astronauta americană cu cele mai multe zile petrecute în spațiu depășind recordul actual de 534 de zile deținut de astronautul NASA Jeff Williams, în vârstă de 59 de ani. Ea deține deja două recorduri, fiind femeia cu cel mai mare număr de ieșiri orbitale la activ, respectiv opt, și care a petrecut cea mai îndelungată perioadă în spațiu ca timp cumulat.

''Ea va stabili încă un record'', a declarat comandantul american Shane Kimbrough la ceremonia de predare a comenzii ISS transmisă în direct la NASA TV. "Ea devine prima femeie comandant de două ori a Stației Spațiale Internaționale", a completat acesta.

Kimbrough și colegii săi ruși Sergey Ryzhikov și Andrey Borisenko, de la Roscosmos, urmează să părăsească avanpostul orbital la 10 aprilie, la bordul unei nave Soyuz, pentru a reveni pe Terra după 173 de zile petrecute în spațiu. Ei se vor parașuta în Kazahstan la ora 11:21 GMT.

Înlocuitorii lor, Jack Fischer de la NASA și Fyodor Yurchikhin de la Roscosmos, vor sosi la bordul ISS cu modulul Soyuz a cărui lansare este prevăzută să aibă loc la 20 aprilie, de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

ISS se află pe orbită la circa 400 de kilometri distanță de Pământ.

Săptămâna trecută, agențiile spațiale americană și rusă au căzut de acord să prelungească misiunea lui Whitson pentru încă trei luni pentru a îndeplini rolul celui de-al treilea membru al echipei de astronauți în cadrul echipajului redus care va rămâne pe ISS până la sosirea lui Fischer și a lui Yurchikhin.

Rusia își reduce cadrele de pe ISS de la trei la doi membri până lansarea noului său laborator spațial, ce va avea loc anul viitor, a declarat șeful Roscosmos la simpozionul spațial desfășurat săptămâna trecută la Colorado Springs, în Colorado.

Whitson a ajuns pe ISS în noiembrie odată cu rusul Oleg Novitskiy și cu francezul Thomas Pesquet. Cei doi urmează să se întoarcă pe Pământ fără Whitson, la 2 iunie. Ea va reveni pe Terra în luna septembrie, împreună cu Fischer și Yurchikhin, după ce va stabili recordul de 665 de zile pe orbită.

Cosmonautul rus Gennady Padalka, cu 878 de zile petrecute pe orbită, este cel mai experimentant astronaut din lume, mai precizează sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene